Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Enkel och snäll liten historia

Snäll historia om flicka som träffar utomjording.

Home

USA, 2015. Regi: Tim Johnson. Röster i originalversionen: Rihanna, Jim Parsons, Steve Martin. Svenska röster: Elina Raeder, Göran Gillinger, Rolf Lydahl. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.34

Utomjordingen Oh och flickan Tip.Bild: DreamWorks Animation
Vid jämförelse med de senaste årens animerade succéer som ”Shrek”-serien, ”Råttatouille” eller förra årets ”Herr Peabody & Sherman” är ”Home” en enkel och snäll liten historia. Den kretsar tätt kring vänskapen mellan en gullig utomjording och en flicka i tidiga tonåren, mot fonden av en rudimentärt skisserad kolonisationsproblematik. Här finns inte mycket av de fiffiga (pop)kulturella referenser som riktat liknande filmer också till föräldrar, utan ”Home” är framför allt en film för barn.
Flickan Tip och utomjordingen Oh pruttar runt i en flygande bil, driven med slush och beväpnad med nachos, och letar efter Tips mamma som blivit deporterad under invasionen. Ibland måste de fly och det blir mer action och festliga detaljer än handling.
Till en början känns filmen hafsig, men efterhand får figurerna charm och hygglig fördjupning. Tips invandringserfarenhet läggs intill Ohs och de lär förstås av varandra, om vänskap, mod och en gnutta maktkritik.
Animationsindustrin är bra på att rekrytera kända namn, och här är det popstjärnan Rihanna som gör Tips röst i originalversionen och det mesta av soundtracket. Tip får också låna Rihannas bakgrund på Barbados.
Filmen är inget storverk, men det är värt att glädjas åt ännu en frisk flickfigur i en genre traditionellt befolkad av roliga ”grabbar”.
Gå till toppen