Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Ett land för genomresande

Jag är en av de sista i kön vid gaten på Belgrads flygplats när en grupp kvinnor och män kommer halvspringande och ansluter sig. De pratar rumänska och har just kommit med ett plan från Bukarest. De bär på stora handbagage. Jag hör människor omkring mig i kön kommentera med låga röster ”De ska till Sverige för att tigga”. Passkontrollanten tar upp sin komradio och mumlar något med blicken på de nyanlända. Jag är nästa på tur och han söker min blick och skakar beklagande på huvudet. Han får förstärkning och de rumänska passagerarna får sina dokument noggrant kontrollerade.
Bredvid mig på planet sitter en man från Grekland. Han ska till Stockholm och jobba med att installera säkerhetsdörrar i två månader. Kvar i Grekland är hans fru och två söner. Där finns inga jobb, säger han. Han visar bilder på sina barn i mobilen. När ljuset släcks vänder han sig mot fönstret. Hans axlar skakar, det är så jag märker att han gråter. Han säger att hans yngsta son är extra fäst vid honom just nu. De ska höras på Skype medan han är i Stockholm.
Tillbaka i Serbien domineras nyheterna av det stora antalet människor från Kosovo som reser via Serbien på väg mot EU. Ingen kan riktigt förklara varför det plötsligt är så många som lämnar Kosovo, omkring 100 000 de senaste sex månaderna. En orsak är ett nytt gränsavtal mellan Kosovo och Serbien, som gör det lättare för kosovoalbaner att resa in i Serbien. EU-länder annonserar i Kosovos tidningar: ”Kom inte hit”.
Serbiens norra gräns mot Ungern har på senare tid blivit en av de mest använda rutterna in i EU för flyktingar från Afghanistan, Syrien, Västafrika, Kosovo. Människosmugglare leder små grupper av människor genom skogarna in i Ungern. Där patrullerar nu EU:s gränspolis Frontex, sedan antalet asylsökande ökat kraftigt. Serbiens utrikesminister Ivica Dacic säger att det ökande antalet immigranter som reser genom landet är ”skrämmande” och att Serbien ska göra allt de kan för att stoppa det. Ungern vill stänga gränsen helt för så kallade ekonomiska flyktingar. ”Vi har inga jobb att ge dem. Vi måste först och främst skapa jobb åt ungrare”, säger Antal Rogan från det styrande partiet Fidesz.
En morgon hör jag på radion om en minibuss som kört av motorvägen i södra Serbien. 46 personer har skadats och får vård på sjukhus. Polisen söker efter föraren som försvunnit från olycksplatsen. Passagerarna är från Syrien, Afghanistan, Nigeria. De var 54 personer som reste tillsammans. Jag ser bilder på det förstörda fordonet, det ser ut att rymma max tolv personer.
De som inte lyckas ta sig till EU hamnar i asylcenter med bedrövlig standard, eller i vindskydd i skogen. Serbien står handfallet inför den nya situationen. Boende protesterar, här kan de inte vara. Andra skänker kläder, sovsäckar.
I december sökte 3 400 personer asyl i Serbien. Få inväntar beslutet innan de gör nya försök att ta sig vidare.
Serbien är ett transitland, en vänthall, en flygplatsgate på vägen.
Gå till toppen