Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alexander Agrell: Hela debuten kretsar kring José Pereelangas ljusa och intensivt vibrerande röst.

Malmöbon José Pereelangas låtar är helt byggda kring hans egen ljusa, intensiva och känslo­vibrerande röst.
José Pereelanga från Malmö gör svensk albumdebut.Bild: Fredrik Jalhed
Efter sju år i Sverige släpper nu sångaren från Kongo-­Kinshasa sitt debutalbum här, ”Varma kitoko”, med ett myller av instrument och kör-röster i spåren. Ändå är det Pereelangas sätt att vrida och vända på melodierna och texterna som står i fokus genom varje låt.
Ett par längre solon skulle ha kompletterat bra, i stället för bara de korta inpassen från instrumenten. Samtidigt är det fascinerande att höra hur José Pereelanga kan variera sig och dra hela sololasset medan bandet kör runt ackord­gångarna och kören mässar på.
Pereelanga drar ut somliga ord, snabb­rabblar meningar, ylar till i höjden eller prata sig igenom en bit av en text. Själva melodi­slingorna improviserar han naturligtvis också om längs vägen.
Musiken pulserar och svänger fram på ett lättstudsande och bekymmers­fritt sätt. José Pereelanga har sin egen musik­blandning, han tar inte så allvarligt på stilgränser och släpper gärna in en flamencogitarr eller en banjo i en soukous-rytm. Texterna på lingala och lite franska och svenska verkar kretsa kring kärlek, vilket passar fint ihop med musikens positiva ton.
Fler positiva nya tongångar: Några flitiga bin har satt ihop outgivna spår från Buena Vista Social Club-­artisternas succéår från 1996 och framåt till cd:n "Lost and Found".
Här finns till exempel "Tiene Sabor" med Omara Potuondo, för "het" för hennes "Flor de amor"-album, den ännu hetare "Guajira en F", Eliades Ochoa på ensam­gitarr och flera livespår med Ibrahim Ferrer. Guld för öronen alltihop.
José Pereelanga: Varma kitoko (Drum Voice)
Buena Vista Social Club: Lost and Found (World Circuit)
Gitte Pålsson & Juan Carlos Cordero: Canciones de Matilde (Gitte Pålsson musik)
Gå till toppen