Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alexander Agrell: Hela debuten kretsar kring José Pereelangas ljusa och intensivt vibrerande röst.

Malmöbon José Pereelangas låtar är helt byggda kring hans egen ljusa, intensiva och känslo­vibrerande röst.
José Pereelanga från Malmö gör svensk albumdebut.Bild: Fredrik Jalhed
Efter sju år i Sverige släpper nu sångaren från Kongo-­Kinshasa sitt debutalbum här, ”Varma kitoko”, med ett myller av instrument och kör-röster i spåren. Ändå är det Pereelangas sätt att vrida och vända på melodierna och texterna som står i fokus genom varje låt.
Ett par längre solon skulle ha kompletterat bra, i stället för bara de korta inpassen från instrumenten. Samtidigt är det fascinerande att höra hur José Pereelanga kan variera sig och dra hela sololasset medan bandet kör runt ackord­gångarna och kören mässar på.
Pereelanga drar ut somliga ord, snabb­rabblar meningar, ylar till i höjden eller prata sig igenom en bit av en text. Själva melodi­slingorna improviserar han naturligtvis också om längs vägen.
Musiken pulserar och svänger fram på ett lättstudsande och bekymmers­fritt sätt. José Pereelanga har sin egen musik­blandning, han tar inte så allvarligt på stilgränser och släpper gärna in en flamencogitarr eller en banjo i en soukous-rytm. Texterna på lingala och lite franska och svenska verkar kretsa kring kärlek, vilket passar fint ihop med musikens positiva ton.
Fler positiva nya tongångar: Några flitiga bin har satt ihop outgivna spår från Buena Vista Social Club-­artisternas succéår från 1996 och framåt till cd:n "Lost and Found".
Här finns till exempel "Tiene Sabor" med Omara Potuondo, för "het" för hennes "Flor de amor"-album, den ännu hetare "Guajira en F", Eliades Ochoa på ensam­gitarr och flera livespår med Ibrahim Ferrer. Guld för öronen alltihop.
José Pereelanga: Varma kitoko (Drum Voice)
Buena Vista Social Club: Lost and Found (World Circuit)
Gitte Pålsson & Juan Carlos Cordero: Canciones de Matilde (Gitte Pålsson musik)
Gå till toppen