Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffan Storm: Nytt ljus på Pierre Boulez och syntesen mellan tyskt och franskt avantgarde.

I dagarna fyller den legendariske franske tonsättaren och dirigenten Pierre Boulez 90 år. Sedan 1940-talet har han varit en dominerande gestalt i både franskt musikliv och på den internationella scenen.
Peirre Boulez, med varm hand.Bild: Christophe Ena
Han var en av förgrundsgestalterna i efterkrigs­tidens musikaliska avant­garde och skapade i sin musik en syntes av den tyska traditionen från Schönbergs skola och det franska arvet från Debussy och Messiaen. Under de kommande åren blev han dessutom en allt mer efterfrågad dirigent på båda sidorna av Atlanten, med gäst- och chefdirigents­uppdrag hos flera av världens ledande orkestrar.
Med anledning av Boulez högtidsdag ges flera av hans klassiska inspelningar ut på nytt. Av särskilt intresse är Euro Arts dvd-box med tio skivor. Här görs nedslag i hans karriär från sent 60-tal fram till helt nyligen.
Man möter både hans klargörande tolkningar av moderna klassiker som varit centrala i hans repertoar – exempelvis Debussys "Jeux", Stravinskys "Eldfågeln" och Våroffer samt Bartóks "Konsert för orkester" – men även musik ur den stora romantiska repertoaren, som Mahlers andra symfoni. Lite mer oväntad men mycket välkommen är Boulez befriande interpretation av Bruckners åttonde symfoni.
Boulez egen musik representeras bland annat av hans färgrika instrumentationer av satser ur det tidiga pianoverket "Notations", liksom av en av hans starkaste kompositioner från senare år: "Sur Incises". Stycket ges en in­gående men lättbegriplig analys i en av flera högintressanta dokumentärer och följs därefter av ett komplett framförande – en av många höjdpunkter i den väl sammanställda utgåvan.
Pierre Boulez: Emotion & Analysis (Euro Arts, 10 dvd)
Boulez: Le Domain Musical 1956-1967 (Decca, 10 cd)
Boulez: The Complete Erato Recordings (Erato, 14 cd)
Boulez: The Complete Columbia Album Collection (Sony, 67 cd)
Gå till toppen