Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Statsvetare: Kungabrev kan ha avgjort

Det är bra med normala diplomatiska relationer igen — men hanteringen av Saudifrågan har enligt oppositionspartierna varit både rörig och velig.
Mest anmärkningsvärt i sammanhanget är kungens brev, anser statsvetaren Malena Britz.

Karin Enström (M) tycker att regeringens hantering av Saudiaffären har varit rörig. ARKIVBILD.Bild: Maja Suslin/TT
— Det var kanske hans inblandning som avgjorde att det kunde lösas så snabbt, säger hon.
Att kungen har ett finger med i diplomatiska förvecklingar är mycket sällsynt — men det strider inte mot grundlagen, så länge hans medverkan är godkänd av regeringen, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Huruvida någon formell ursäkt verkligen framförts till saudierna är förstås omöjligt att veta.
— Men uppenbarligen har svenskarna sagt rätt saker. I alla fall har saudierna uppfattat det som en ursäkt, säger Malena Britz som är biträdande professor på Försvarshögskolan.
Enligt Tommy Möller "förefaller det uppenbart" att Sverige bett om ursäkt genom Björn von Sydows resa.
— Själva handlingen har ju den symboliska innebörden, säger han.
Karin Enström, utrikespolitisk talesman för Moderaterna, tycker att det är bra att de diplomatiska relationerna med Saudiarabien återupprättas.
— Men hanteringen har varit rörig med många turer. Vi är kritiska mot den, säger hon.
Hon vill inte peka ut något enskilt som kunde ha gjorts annorlunda men menar att helheten är rörig med många turer. Den inlindade ursäkten till Saudiarabien talar också sitt tydliga språk, tycker hon.
— Förklaringen tyder på att de inte själva är nöjda med hanteringen, säger Karin Enström.
Folkpartiet har enligt Maria Weimer, partiets utrikespolitiska talesperson, drivit på för att Sverige ska säga upp det militära samarbetsavtalet med saudierna.
"Sverige måste alltid stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati även om det kostar på", skriver hon i en kommentar till TT. "Med tal om att omförhandla avtalet ville man både äta kakan och ha den kvar."
Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, skriver till TT att "det är viktigt för Sverige att vi nu återetablerar de diplomatiska förbindelserna. Statsministerns och den svenske kungens liksom sändebudet von Sydows insatser har varit mycket värdefulla. Jag tror att dialog och närvaro är vägen framåt".
Investor är storägare i försvarskoncernen Saab som direkt berördes av det uppsagda miltära samarbetsavtalet med Saudiarabien.
Gå till toppen