Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vart ska allt det roliga ta vägen?

När Malmö gasar väntar Lund på...ja vadå?
Kulturen behöver en plats att växla upp på.

”Vi har ju ingen lokal!” Minns ni den gamla Lorry-sketchen där Johan Ulveson skyller alla problem på att de inte har någonstans att ta vägen?
I maj invigs Malmö Live, den största kulturpolitiska satsningen i regionen sedan Malmö stadsteater invigdes 1944. Det blir ett nytt kulturkvarter med konserthus för Malmö symfoniorkester, scener för allt från jazz till nycirkus. Lägg till hotell och kongress, bostäder och gemensamma ytor, både utomhus och inomhus, som ska fyllas med innehåll. Det pratas om mellan 700 och 1000 programpunkter per år.
Det är inte svårt att se att Malmö Live blir den nya kulturella mötesplatsen – även för Lundaborna. Och det är helt i sin ordning. Jag åker gärna tåg i en kvart för att uppleva Malmösymfonikerna eller andra större akter. Lund varken bör eller kan konkurrera med den satsningen.
Men med det sagt är det sorgligt att promenera förbi Klas Anshelms vackra Stadshall och se glödlamporna i entrén lysa upp en i övrigt öde byggnad. Snacka om outnyttjad potential. Tomheten där speglar inte det sprudlande kulturliv som finns i Lund.
För den kulturintresserade Lundabon är det trist att inte ha en självklar mötesplats. För den växande upplevelseindustrin är det ett reellt problem.
Mindre scener för körer, spex, teatergrupper och litterära sällskap finns det gott om. Men så fort en arrangör växlar upp från amatör till professionell blir det problem. Ska man ha riktigt stor publik är det Arenan som gäller. Det innebär en stor ekonomisk risk. Arrangörerna får dessutom lägga mer energi på att bygga och riva scener än på att skapa kreativt innehåll. Hur länge dröjer det innan de väljer bort Lund om det finns smidigare lösningar runt knuten?
Den senaste tiden har jag gått runt likt en håglös Ulveson i jakten på en större lokal till Sydsvenskans talkshow Late Night Lund. Akademiska föreningen, Stadshallen, Stadsteatern, Mejeriet, Stenkrossen och Grand Hotel har sina förtjänster och brister. Men ingen fungerar som den naturliga mötesplatsen där en publik på några hundra kan mingla, äta och roas från en scen utan allt för mycket trixande.
Det har gjorts många utspel i Kulturhusfrågan. Är det inte dags att hitta en lösning? Är svaret en utbyggd Stadshall? Eller nya kongresscentret i planen för Lund C?
Efter Sonyvarslet påpekade politikerna hur viktigt det är att Lund är en attraktiv stad att leva i. Attraktivitet är vi många om att skapa. Det skulle helt klart underlätta om även Lund lyckades ge kulturlivet en värdig plats att växa i.
Gå till toppen