Malmö

Tecknad serie berättar om livet som transvestit

Superhjältar, antihjältar och verkliga hjältar. Serieskapandet var i fokus under premiären av Malmö Seriefest.

Röda rummet surrar av samtal och mingel. På ­borden ligger färgglada fanzine och seriealbum. Här är det de självpublicerade verken som är i fokus. Skaparna själva säljer sina ­serier och berättar om dem inför publik.
På söndagen stod Malinda Lindmark på scen. Han berättar om sin bok och sitt liv som transvestit. I handen håller han seriealbumet Trans:it. Boken beskrivs som världens första tecknade serie om transvestism.
– Boken har betytt mycket för mig. Det kan vara oerhört jobbigt att behöva svara på samma frågor om och om igen. Nu kan den som vill läsa Trans:it ­istället. Där har du min historia, säger han.
Intresset för serier har alltid funnits men Malinda Lindmark tecknar inte själv. Istället har han skrivit manus och låtit 27 olika serietecknare stå för bilderna.
– Jag tänkte att serierna skulle berätta min historia så ocensurerat som möjligt. Från första gången jag provade mammas kläder i hemlighet till när jag kom ut och hur omvärlden reagerade, berättar han och bläddrar i boken.
Bilderna väcker starka minnen. Varje illustration bygger på en verklig händelse.
– Jag minns att jag grät när jag skrev det här. Det handlar om ett bråk jag och min ex-flickvän hade. Om hur kärleken och attraktionen liksom försvann när jag hade tjejkläder på mig men kom tillbaka när jag var klädd som man. Det var så förvirrande för mig och samma situation har återkommit flera gånger. Älskar personen verkligen hela mig eller endast en del av mig? Alla vill ju bli ­älskade för den de är.
Seriefesten lockade besökare i blandade åldrar. Arrangörerna räknar med att omkring 75 serietecknare varit på plats för att visa sina verk. Deltagarna fick boka bord och de 40 platserna tog slut inom ett dygn. Under helgen diskuterades också finansiering och så bjöd elever från Serieskolan på högläsning.
Vid ett bord sitter serietecknaren Viktor Jäderlund. Hans böcker berättar om hur det är att vara döv, om dövskämt och dövhistoria.
– Det är brist på vanliga böcker i ämnet och de som finns kan vara svåra att ta till sig. Serier lockar en annan publik, de är mer lättillgängliga, berättar han via teckenspråkstolk Lena Davidsson.

Malmö Seriefest

Mässan hölls för första gången under helgen i Röda rummet på Malmö Stadsbibliotek. Seriefesten är ett samarbete med Malmö Stadsbibliotek, Seriefrämjandet och ABF.
Gå till toppen