Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Vi vill se ett stopp för godtyckliga och konsekvensblinda avhysningar av EU-migranter. Nöden går att lindra."

Det verkar finnas en naiv rädsla för att en madrass för mycket i en kommun eller möjlighet till grundläggande hygien skulle få alla EU-migranter att vallfärda dit.
Det skriver de tre vänsterpartistiska kommunpolitikerna Mats Fuchs i Helsingborg, Sven-Bertil Persson i Lund och Martina Skrak i Malmö tillsammans med Thord Kristiansson och Nita Lorimer, företrädare för Solidarisk människohjälp Engelholm respektive Hjälp tiggare i Lund.

Det är inte bara rasism och högst påtagliga hot som EU-migranter möter i Sverige. De möter också någon slags samhällets anständighetsgräns, skriver tre vänsterpartistiska kommunpolitiker och två företrädare för frivilligorganisationer.Bild: Hussein El-alawi
För romer i Rumänien är medellivslängden 13 år lägre än för övriga rumäner. Många saknar tillgång till sjukvård, bostad och utbildning. De drivs på flykt från fattigdom och diskriminering i en strävan att överleva. Några av dem kommer till Sverige.
I Malmö, Helsingborg, Lund och Ängelholm attackeras, jagas och hotas EU-migranter. Dessa skånska kommuner är på intet sätt unika. De är en spegel av den otrygghet och hets som pågår i hela samhället. På sociala medier samlas människor som uppviglar till brott mot EU-migranter och våld och bränder drabbar de redan utsatta.
Det är inte bara rasism och högst påtagliga hot som EU-migranter möter i Sverige. De möter också någon slags samhällets anständighetsgräns. När de anonyma mobbarna ropar "Åk hem!" slår landets kommuner ifrån sig med "Det är inte vårt fel att de är fattiga!". Regeringen tillsätter en samordnare men tillskjuter knappt några pengar. I EU prioriteras åtstramningspolitik och kapitalets rörlighet framför människors liv och hälsa.
Fattigdom går inte att blunda bort eller förbjuda. Fattigdom måste bekämpas.
Vi vill att EU ska ta krafttag mot fattigdom och förföljelse genom satsningar på utbildning, sysselsättning och bostäder. Vi vill att regeringen inte bara pratar utan också tillskjuter pengar till kommunerna för bland annat bostäder och kontaktcenter. Men vi vill också ta vårt kommunala ansvar i den akuta situationen.
Oavsett orsak till situationen har landets lokalpolitiker ett ansvar för att människor inte far illa i deras kommuner. Medborgarskap eller bakgrund spelar ingen roll.
Det verkar på många håll finnas en naiv rädsla för att en madrass för mycket i en kommun eller möjlighet till grundläggande hygien skulle få alla EU-migranter att vallfärda dit. Ju sämre och mer inhuman man kan göra en kommun desto mindre problem får man, tycks vara tankegången.
Vi vill att utvecklingen vänds och att kommunerna tar sitt ansvar. Ansvar både för den akuta situation många utsatta EU-medborgare befinner sig i men också ett långsiktigt ansvar. Alla människor ska ha möjlighet att försörja sig själva och makt över sina egna liv.
Socialtjänstlagen måste tolkas extensivt, med humanism och respekt. Alla människor har rätt till att skyddas från väder och vind, rätt till mat och dryck, sanitet och uppvärmningsmöjligheter. Därför vill vi se härbärgesplatser, och ett stopp för godtyckliga och konsekvensblinda avhysningar. Nöden går att lindra.
Alla människor, oavsett härkomst och sysselsättning, har rätt till trygghet och säkerhet när de vistas inom Sveriges gränser. Därför måste polisen intensifiera arbetet mot hatbrott.
Fattigdom ska och kan inte jagas över kommungränserna. Fattigdom måste bekämpas. Därför borde kommunerna prioritera försörjningsskapande åtgärder som kontakt med Arbetsförmedlingen och information om svensk arbetsrätt.
Hatet som jäser på sociala medier, hoten som blir till verkligt och kännbart våld runt om i landet möter också motstånd. Många människor engagerar sig med och för att EU-migranter ska få bättre villkor. De visar på verklig solidaritet och det inger hopp. Tillsammans kan vi flytta anständighetens gräns.
Mats Fuchs (V)
ledamot i socialnämnden, Helsingborg
Thord Kristiansson
ordförande Solidarisk Mäniskohjälp Engelholm SME
Nita Lorimer
vice ordförande i Hjälp Tiggare i Lund
Sven-Bertil Persson (V)
Ordförande, socialnämnden Lund
Martina Skrak (V)
Kommunalråd, Malmö
Gå till toppen