Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bara plats för en kvinna på Sommarrocken i Svedala

En kvinna och åttiotre män.
Så ser artistutbudet ut inför årets Sommarrock i Svedala.
– Vi väljer de artister vår publik vill ha och som bär sig kommersiellt, säger festivalgeneralen Markus Lindberg.

Bara en av 84 artister på Sommarrocken är kvinnor.Bild: Patrick Persson/Jenny Rydqvist
Sommarrocken är ett av Skånes största årliga musikevenemang.
Sydsvenskan har gått igenom artistlistan. Helena Rask, ena halvan i barnföreställningen Drill & Drull, är den enda kvinnliga artisten. Dock med reservation för att ytterligare kvinnor kan finnas i något av de manliga soloartisternas kompband.
På den manliga sidan återfinns 83 soloartister eller bandmedlemmar.
Vissa festivaler eftersträvar aktivt ett jämställt utbud. Ett exempel är Malmöfestivalen.
Men Sommarrockens festivalgeneral Markus Lindberg menar att det är ett arbetssätt som främst är möjligt för organisationer och offentliga arrangörer.
– Vi är en privat festival och måste se till ekonomiska realiteter. Vi bokar aldrig artister baserat på kön. Vi väljer de artister vår publik vill ha och som bär sig kommersiellt. Vi måste generera intäkter som täcker våra kostnader, säger han.
Inför varje festival ordnar Sommarrocken en publikomröstning på nätet. Resultatet av den styr delvis bokningarna.
–  I år så fanns det en kvinnlig artist bland de tjugo mest önskade. Det är ganska representativt för hur det brukar se ut.
– Men det är inte så att vi inte försöker. I år var Amanda Jenssen och Jill Johnson två av de artister vi helst ville ha. Men Amanda turnerar inte i sommar och Jill var upptagen på annat håll, säger Markus Lindberg.
Många anser att jämställdhet är värt att sträva efter när man bokar. Hur ser du på det?
– Vi kommer att ha mer än femtio procent kvinnliga ansvariga och funktionärer i festivalorganisationen i år. Det är vårt sätt att vara jämlika.
– Vi har haft den här diskussionen på ett möte där majoriteten var kvinnor. Om jag inte hade haft kvinnorna i organisationen bakom mig hade vi inte kunnat boka det här artistutbudet, säger Markus Lindberg.
Artistutbudet på Sommarrocken har alltid haft en manlig slagsida om än inte lika tydlig som i år. Markus Lindberg menar att det beror på publikens önskemål och att utbudet av bokningsbara artister är kraftigt mansdominerat.
Föreningen Jämställd festival gör årlig statistik över könsfördelningen bland artister på de tio största musikfestivalerna. 2014 var 74 procent av framträdandena mansdominerade, 24 procent kvinnodominerade och två procent jämnt fördelade.
Amanda Lindholm, artist och grundare av Jämställd festival, köper inte Markus Lindbergs argument.
– Jag har svårt att förstå dem med tanke att det här uppmärksammats allt mer och att mansdominansen numera är ett erkänt stort problem, säger hon.
Speglar inte festivalprogrammet det mansdominerade utbudet i branschen?
– Sommarrocken är en festival som bokar ett brett utbud av stilar och genrer. Därför finns goda möjligheter att ha ett mer jämställt utbud.
– Det finns inga bevis för att kvinnor skulle sälja sämre än män. De festivaler som har försökt boka jämställt har sålt väldigt bra.
Men om Sommarrocken har bokat efter publikens önskemål?
– Man kan tänka sig att de som röstar är de som varit på festivalen tidigare. Om manliga artister ständigt dominerar är det svårt för publiken att veta vilka alternativ som finns, säger Amanda Lindholm.
Gå till toppen