Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regimen hotar fotbollen i Iran

Bakom ett attraktivt spel gömmer sig ett korrumperat fotbollsförbund.

En hel fotbollsvärld bevittnade spektaklet på Estádio Mineirão i Belo Horizonte, Brasilien, den 21 juni förra året. Under 90 minuter stod det iranska landslaget, med spelare majoriteten inte kände till, upp mot Argentina. Med ett slutminutsmål skulle dock en viss Lionel Messi komma att släcka Irans dröm om att ta poäng mot världslaget.
Men trots att "Team Melli" förlorade två matcher och bara gjorde ett mål i VM pekades Carlos Queiroz lag knappast ut som förlorare.
– Respekten för landslaget, och framförallt förbundskaptenen, ökade enormt efter VM. Han fick äran för Irans insats och för att ha lyckats bidra med något till laget som tidigare saknats - en form av stabilitet, säger Pezhman Pars, som är expert på iransk fotboll.
Iran får nu klara sig utan sin förbundskapten. Drygt två veckor före landskampen mot Sverige på Friends arena meddelade Carlos Queiroz att han lämnar rollen som tränare för Iran efter fyra år.
FC Rosengårdsspelaren Omid Nazari handplockades av Carlos Queiroz. Förbundskaptenen flög ända till Malmö för att övertala Omid och lillebror Amin Nazari att spela för landet. Omid Nazari nappade direkt:
– Det är riktigt synd att han slutar. Han lyfte verkligen upp landslaget och låg bakom all positiv förändring.
Portugisen, som redan efter VM i Brasilien ville sluta på grund av ett svagt ekonomiskt stöd från fotbollsförbundet, ska motvilligt ha hoppat av sitt uppdrag. Meningsskiljaktigheter med förbundet sägs vara anledningen.
– Pengar som ska gå till fotbollen hamnar i många mellanhänder. Men förbundet skyller de ekonomiska problemen på sanktionerna från västvärlden. Iran har exempelvis ännu inte kunnat ta del av hela VM-bonusen då transaktioner till iranska banker har stoppats, säger Pezhman Pars.
Under flera år har han bevakat iransk fotboll för supportersajten Svenskafans.com. Sällan har han fått uppleva "Team Melli" möta motstånd som Chile häromdagen, och nu Sverige, i träningslandskamper.
– Av ekonomiska skäl har Iran inte kunnat bjuda in landslag eller ta sig ut i världen och möta bra motstånd.
Att medier ofta uppmärksammar de orättvisor som förekommer i landet kan också vara en av orsakerna till att lag backar undan för att möta Iran.
– Men man ska inte glömma att det finns en vardag även i Iran där människor lever sina liv inte helt olikt oss i Sverige, konstaterar Pezhman Pars.
Att det iranska fotbollsförbundet styr landslaget med en järnhand är ingen hemlighet. De iranska spelarna hotades med avstängning efter att ha ställt upp på selfies med kvinnliga supportrar under Asian Cup i Australien i januari. Anledningen: "det strider mot landets moraliska principer".
Kvinnor får inte vistas på fotbollsarenor i Iran. Fifa-presidenten Sepp Blatter uppmanade Iran så sent som för ett par veckor sedan att det "oacceptabla" förbudet måste upphöra. Och i Sverige har människorättsaktivister och politiker opponerat sig mot vänskapsmatchen mot Iran.
Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh är kritisk till att förbundskapten Erik Hamrén inte tar avstånd från den iranska regimen. I sin debattartikel publicerad i Aftonbladet den 9 mars vädjar hon till det Svenska fotbollförbundet att ställa in landskampen. Hon menar att det i samband med matchen finns ett ypperligt läge att lyfta frågan om kvinnoförtrycket i Iran.
– Jag vill inte att man ska förbise kvinnornas situation och det könsapartheid som råder i Iran. Fotboll är något festligt och roligt, men man får inte glömma vad som pågår i landet, säger Amineh Kakabaveh till Sydsvenskan.
Regimens strikta regler, i kombination med den korruption som råder inom förbundet, har satt djupa spår i fotbollsutvecklingen i Iran.
– Inkompetensen inom det iranska fotbollsförbundet är stor. Dessutom saknas en ordentlig ungdomsakademi. Möjligheterna är begränsade och många lever under knappa ekonomiska förhållanden, och tvingas därför välja bort fotbollen, säger Pezhman Pars.
I dag möts Sverige och Iran för första gången. Över 30 000 biljetter har sålts, och ett hundratal malmöiter väntas åka till Stockholm för att se landskampen. Iran-supportern Annika Kalantari, 23, är en av dem.
– Det är verkligen jättehäftigt att Iran kommer till Sverige, och jag ser fram emot en fantastisk match.
Situationen hade sett annorlunda ut för Annika Kalantari om matchen hade spelats i Iran. Där hade hon aldrig släppts in på arenan. Men trots det rådande tumultet i förbundet med tränaravhoppet, och de ständiga internationella påtryckningarna mot Iran, är det bäddat för fotbollsfest på Friends i kväll.
Gå till toppen