Kultur

Fin liten berättelse om ett tioårigt geni på rymmen

Fin liten berättelse om ett tioårigt geni på rymmen.

T S Spivets fantastiska resa

Frankrike/Kanada (The Young and Prodigious T S Spivet), 2014. Regi: Jean-Pierre Jeunet. Med: Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Judy Davis. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.45.

Kyle Catlett, som T S Spivet.Bild: Jan Thijs
Det är inte lätt att vara ett tioårigt geni om pappan är en butter cowboy, mamman en mentalt frånvarande insektssamlare och systern besatt av skönhetstävlingar. När T S Spivet vinner ett vetenskapspris rymmer han från familjens ranch i Montana och hamnar efter en äventyrlig resa i Washington, där han tas emot med öppna armar av Smithsonian Institute. Men under färden förstår vi att det finns en annan anledning till flykten, familjens obearbetade sorg över hans tvillingbrors dödsolycka.
Filmen är precis som boken, Reif Larsens succé "Valda verk av T S Spivet", fylld med kluriga, vetenskapliga diagram som ger inblick i den udde pojkens tankeprocesser – exempelvis ett där han har mätt antalet ögonkast som utväxlas vid middagsbordet, vilket blir en sorglig illustration över kontaktsvårigheterna i familjen. Den lillgamle TS har helt klart ett autistiskt drag, även om han i högsta grad klarar sig på egen hand bland luffare och långtradarchaffisar.
Den sagoaktiga tonen och de osannolika turerna passar perfekt för den visuellt påhittige regissören Jean-Pierre Jeunet ("Amelie från Montmartre", "Delicatessen"), som här i sin första film med USA som spelplats vältrar sig i klatschigt vykortsaktig americana. Filmen vann en César (franska Guldbaggen) för bästa foto, och ibland är det så tjusigt att dramat kommer lite i andra hand – men "T S Spivets fantastiska resa" är en rakt igenom underhållande och hjärtevärmande familjebrygd, med några uppfriskande droppar drastisk humor.
Gå till toppen