Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hatbloggande jurist anlitas som asylombud

På nätet skriver Lundajuristen Hans-Ola Mårtensson att alla asylsökande ska skickas till "läger i Afrika". Samtidigt anlitas han regelbundet av Migrationsverket.

Den 16 januari i år avgjordes bröderna Hussein och Jalals framtid i Migrationsdomstolen i Malmö. Varken 18-årige Hussein eller hans lillebror Jalal, 15 år, bedömdes ha tillräckliga skäl för att stanna. Deras anknytning till Sverige var för svag och de riskerade inte att förföljas i sitt hemland Irak, resonerade rätten.
Att både deras lärare och Röda korsets kurator intygat särskilt Jalals dålig psykiska kondition påverkade inte utgången.
Hussein och Jalals (fingerade namn) rättigheter i processen togs om hand av brödernas juridiska ombud, Hans-Ola Mårtensson. Det var inget stort jobb för honom: några timmar bara. Juristens faktura till Migrationsverket landade på 9750 kronor.
Sedan tio-femton år tillbaka jobbar Mårtensson regelbundet för Migrationsverket som juridiskt ombud. Sedan många år är han också en synnerligen aktiv nätaktivist för minskad invandring.
Själv ser han inga problem med att förena rollerna.
– Jag har en enorm förmåga att särskilja mina personliga åsikter från det hantverk jag genomför och sköter som jurist. Det är ingen motsättning, säger Hans-Ola Mårtensson.
Sin uppfattning om just ensamma flyktingbarn offentliggjorde han på nätet bara några veckor efter domen gällande Hussein och Jalal. När en nioårig pojke våldsamt brottats ned på Malmö centralstation några veckor senare twittrade han snabbt:
"Vilket överdrivet massmediauppbåd för två kriminella ungar på vift. Det finns väl viktigare saker att skriva om!"
En närmare läsning av Hans-Ola Mårtenssons bloggar, twitterkonton och Facebooksida visar att juristen ogillar många saker. Feminister, personer som kör BMW och Audi, amerikanska skräpfilmer, socialdemokrater, skatteverket, homosexuella.
Främst riktar dock Mårtensson sin irritation mot migranter av olika slag.
"Det verkliga hotet mot Europa och den vita världen är "mångkulturalismen" med pride och andra onaturliga företeelser och dekadens", skrev han i höstas.
"80.000 nya asylsökande! Nu får det vara slut på invandringen. Inom 50 år är vi ett islamiserad arabrepublik eller Kalifat!", lyder en annan post på Twitter.
– Så är det ju! Muslimerna i Sverige kommer förr eller senare att bli så många att rätt vad det är har vi ett islamistisk parti. Så börjar Allah styra här, eftersom islam är en politisk religion, säger Hans-Ola Mårtensson.
Bild: Eskil Fagerström
Sydsvenskan skrev redan 2009 om Hans-Ola Mårtenssons näthetsande. Då reagerade Migrationsverket, som då i flera år anlitat juristen om ombud åt asylsökande för totalt cirka 150 000 kronor.
– Det är fruktansvärda åsikter, hemska saker, som den här personen har framfört, sade Migrationsverkets dåvarande generaldirektör Dan Eliasson.
– Om mina medarbetare finner att det här stämmer, och jag har ingen anledning att betvivla det, då kommer den här personen inte att ha några uppdrag för oss mer, fortsatte Dan Eliasson.
Som en följd sattes Hans-Ola Mårtensson upp på en svart lista med 16 jurister som inte skulle komma ifråga för nya uppdrag åt Migrationsverket. Men avstängningen blev inte långvarig.
– Du ska inte tro att de stängde av mig. Skriverierna påverkade inte mig ett dugg, för Migrationsverket vet att jag är otroligt kunnat och sköter mina ärenden.
Blev det en avstängning, så var den kortvarig. I juli 2011, två år efter generaldirektörens uttalande, fick nämligen Mårtensson ett nytt förordnande - som skulle följas av ytterligare 20 fram till idag.
Första klienten var en 27-årig nigeriansk kvinna, med ett ettårigt barn, som sökt asyl i Sverige. Kvinnan fruktade som kristen förföljelser i Nigeria - och att hon och barnen skulle hamn på gatan. Inte heller denna gång fann Migrationsverket tillräckliga skäl för att bevilja uppehållstillstånd.
Sannolikt var det ett beslut som privatpersonen Hans-Ola Mårtensson uppskattade:
"Jag häpnar och storknar! En ensam moder med tre minderåriga barn som invandrar till Sverige får enligt Fria Tider 21.500 kr i månaden skattefritt!", skriver han ett år senare på Twitter.
Överhuvudtaget är juristen skeptisk till afrikaner.
"Svenskarna i Chicago var vita människor - inte negrer. För då hade de varit kvar i slummen! Man skall inte inbilla sig att somalier och övriga afrikaner är lättintegrerade snarare tvärtom!"
Idag säger Hans-Ola Mårtensson att han dragit ner på uppdragen från Migrationsverket - främst för att de inte betalar hans fakturor i tid. När han förordnas som ombud i asylärenden, är det för att klienter särskilt har bett att få hans hjälp, menar han.
Sydsvenskan har gått igenom domar i de asylmål som Hans-Ola Mårtensson drivit i Migrationsdomstolen sedan comebacken sommaren 2011. De har en sak gemensamt: Alla asylsökande har fått avslag.
Det har dock inte påverkat juristens rykte. Tvärtom, säger Hans-Ola Mårtensson.
– Jag har en hel rad nöjda klienter som rekommenderar mig.

Ombud för 382 miljoner per år

När ärenden om asyl eller uppehållstillstånd ska avgöras, står i staten för kostnaderna för ett offentligt biträde, en "försvarsadvokat", som ska ta tillvara den asylsökandens intressen.
För att bli biträde anmäler man sig själv hos Migrationsverket. Både advokater, biträdande jurister och i undantagsfall även andra personer kan förordnas.
- Vi förordnar i första hand advokater, därefter biträdande jurister. I nästa led väljer vi ut den som har minst antal förordnanden, säger Åsa Ströhm, Migrationsverkets expert på frågor kring offentliga biträden.
Det slutliga beslutet om vem som ska förordnas i ett visst ärende tas på Migrationsverkets lokalkontor.
Jurister som anlitas ska enligt lagen vara "lämpliga". Men vad det innebär, mer exakt, definieras inte i lagen. Migrationsverket har en lista över ombud som på ett eller annat sätt misskött processer - men listan innebär inte någon definitiv avstängning från att få nya förordnanden.
Antalet utlänningsmål är stort. Under 2015 ligger anslagen för offentliga biträden på sammanlagt 382 miljoner kronor.
Gå till toppen