Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Säkerhet och ­miljö viktigt vid traktorpulling

Med anledning av S-I Svenssons insändare den 30 mars rörande traktorpullingtävlingar vill vi från Svenska tractorpullingförbundet (STPF) förtydliga och kommentera påståendena angående miljö och alkohol i samband med tävlingar.
Traktorpulling i Ekeröd i juli 2007.Bild: Johanna Wallin
Den dieselrök som kommer från tävlingstraktorerna kan se mycket ut, men i själva verket innehåller den cirka 50 procent vatten, detta för att kyla motorerna och att få mer tryck i avgaserna. En liter vatten blir cirka 1 200 liter vattenånga, som ger turboaggregaten högre fart och kan pressa mer luft in i motorn, vilket ger en högre motoreffekt. Motorerna körs på vanlig MK1-diesel från macken. I vissa fall kör man även på rapsolja (RME) eller GTL (Gas-To-Liquids). Det stora flertalet av de specialbyggda traktorena – som använder V8- och/eller V12-motorer – körs på metanol, och miljöpåverkan från dessa är därför minimal.
Så till påståendet att förarna skulle köra alkoholpåverkade. Enligt gällande regelverk är det förbjudet att framföra sin traktor med alkohol i kroppen, precis som på våra allmänna vägar. Utandningstester sker då misstanke om alkoholpåverkad förare förekommer.
Traktorpullingsporten omgärdas av ett rigoröst regelverk gällande hur traktorerna ska vara byggda och hur arrangörerna ska skydda publiken med avspärrningar, säkerhetsavstånd och så vidare. Allt för att uppfylla de lagar och regler som finns rörande motorsportarrangemang. Alla förare och funktionärer är särskilt försäkrade. Arrangörerna har dessutom en försäkring för arrangemangen enligt gällande lagar om tredjepart (publiken).
Det festas på kvällarna, precis som skrivs i artikeln den 30 mars. Det är inget konstigt att goda vänner grillar och dricker öl. På tvådagarstävlingar finns ofta ett campingområde, där publiken festar precis som på vilken folkfest som helst. Men traktorförarna har, precis som vanliga bilförare i publiken, ett eget ansvar för vad man ska gör dagen efter. Det vill säga man har ett ansvar att inte framföra sitt fordon alkoholpåverkad. Vad som sker när tävlande och publik ska köra hem kan förbundet inte ta ansvar för, det är polisens sak.
Alla arrangörer har ett gott samarbete med polisen gällande polistillstånd för sina tävlingar. Från förbundets sida välkomnar vi alla att komma till våra tävlingar, som sker på ett så säkert och miljömedvetet sätt som möjligt, och att uppleva den stämning och folkfest som traktorpulling faktiskt är.
Per Nilsson, ordförande i Svenska tractorpullingförbundet
Gå till toppen