Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska M-upproret sprids till FP och KD

– Alliansen har lämnat en blank check till regeringen, säger Martin Hallander som skrivit en motion till KD:s riksting om decemberöverenskommelsen.

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och partiledarna Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C).Bild: Henrik Montgomery / TT
För två veckor sen avslöjade Sydsvenskan moderatupproret mot decemberöverenskommelsen (DÖ).
Som första lokalavdelning motionerade M i Kävlinge om att avtalet om "vapenvila" från i vintras mellan alliansen och Stefan Löfvens rödgröna regering skrotas.
Nu ansluter sig också kristdemokrater och folkpartister till upproret.
När KD i Skåne nyligen höll distriktsting behandlades flera motioner med krav på att DÖ rivs upp. Bland annat en från lokalavdelningen i Malmö, författad av vice ordföranden Martin Hallander.
– Vänsterpartiet har i praktiken fått ett slags vågmästarroll över statsbudgeten. Det känns obehagligt för mig som borgerlig politiker, säger han.
DÖ kom till för att både regeringen och allianspartierna ville undvika nyval och samtidigt minska SD:s makt som vågmästare i riksdagen. Uppgörelsen innebär att ledaren för det block som är störst bildar regering – och att oppositionen släpper igenom regeringens budget.
En förutsättning för att Stefan Löfven ska ha största blocket bakom sig är att han förutom MP även får stöd för sin budget av Vänsterpartiet.
– Vi har redan sett hur V fått igenom en massa krav i vårbudgeten. Risken är stor att regeringens politik dras längre åt vänster, säger Martin Hallander.
Blivande KD-ledaren Ebba Busch Thor gör ingen hemlighet av att hon är tveksam till DÖ och att den bör utvärderas på KD:s riksting i höst.
Enligt Michael Anefur, ordförande i KD-Skåne, tycker många kristdemokrater att "uppgörelsen inte är riktigt klok". Visserligen röstades Malmömotionen ner på distriktstinget, men ska vidare till rikstinget.
Själv står Anefur än så länge bakom uppgörelsen. Men om regeringen i sin vårbudget den 15 april tänjer på DÖ och pressar in frågor som inte hör hemma där kan den spricka.
Torkild Strandberg, FP-kommunalråd i Landskrona, för ett liknande resonemang. De flesta folkpartister han träffar har "bestämda uppfattningar" för eller mot överenskommelsen, säger han. Och han tvivlar på att den håller så länge.
– Jag har svårt att se att den klarar två fulla mandatperioder. Om S och MP proppar in för mycket i budgeten uppstår en kritik som blir så stark att uppgörelsen omöjligt kan hålla, säger Strandberg.
Han menar att alliansen bör utnyttja den riksdagsmajoritet som de i vissa frågor har ihop med SD.
– Det är ju därför vio håller riksdagsval, säger han.
Bland kända folkpartister som vill att partiet lämnar DÖ finns förre partiledaren Bengt Westerberg och Linda Nordlund, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf).
Även Karl Philip Nilsson, som leder Luf i Skåne, är kritisk.
– Oppositionen blir helt bunden till regeringen i budgetarbetet. Vi måste ha en aktiv opposition, säger han.
– Svenska folket vill att vi politiker kompromissar mot mitten. Men nu drivs regeringen åt vänster.
Av de fyra alliansledarna tycks det än så länge vara Centerns Annie Lööf som har mest helhjärtat stöd för decemberuppgörelsen från sitt parti.
Mest spritt är upproret i Moderaterna. Gammelmoderater som Carl Bildt och Gunnar Hökmark tar avstånd från DÖ.
– Den riskerar att allvarligt skada Sveriges ekonomi, anser Pia Almström, kommunalråd i Kävlinge.
Hennes kolleger i Staffanstorp, Lomma och Vellinge – Christian Sonesson, Anders Berngard respektive Carina Wutzler – håller helt med.
Nu väntar hård debatt på Skånemoderaternas stämma i maj. Därefter får partiledaren Anna Kinberg Batra en tuff uppgift att försvara DÖ på Moderaternas partistämma i oktober.
Dessutom blir uppgörelsen ett hett ämne både på FP:s landsmöte och KD-rikstinget i höst.
Gå till toppen