Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Godis i påsk? Ät allt på en gång!

Mycket påskgodis till helgen? Inget fel i det. Men sätt helst i dig alltihop på en gång!

Vi svenskar är något av världsmästare i godisätning. Varje år stoppar vi i oss mellan 16 och 17 kilo godis per person. Det är över två och en halv gånger mer än för femtio år sedan då vi åt cirka sju kilo godis per person.
Påskhelgen är också vår allra största godishelg med välfyllda påskägg och extrapriser på plockgodis i var och varannan livsmedelsbutik.
Och som vanligt varnar tandvården för de tandskador som uppstår vid för flitigt godisätande — ja, för ihärdigt småätande över huvud taget.
— Det är okej att gilla godis men koncentrera ätandet till ett eller några få tillfällen. Göm däremellan undan godiset så det inte lockar till småätande, manar Katarina Kovács Warnebrant, tandvårdsstrateg på Folktandvården i Stockholm.
Enligt tandvården klarar tänderna maximalt fem eller sex intag per dag, inklusive måltider och dryck, då emaljen utsätts för syraattacker. Dessemellan måste tänderna få vila så att de kan repareras med salivens hjälp.
— I mellanvarven kan man dricka vatten. Det är det enda som inte utsätter tänderna för nya attacker.
TT: Men allt godis på en gång?
Katarina Kovács Warnebrant:
— Det vore ju det allra bästa. Men man bör nog också tänka på magen.
Gå till toppen