Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gym på Hylliebadet fall för Konkurrensverket

Gymmet på Hylliebadet ­snedvrider konkurrensen på gymmarknaden. Det menar branschorganisationen Almega Friskvårdsföretagen och anmäler Malmö stad till Konkurrensverket.

Branschorganisationen Almega har reagerat på att Malmö stad planerar att driva ett gym på Hylliebadet. Petra Åkerblom är platschef på Nordic Wellness Emporia som ligger i närheten.Bild: Emmalisa Pauly
Det nya badet i Hyllie ­öppnar i augusti och ska ta över efter Aq-va-kul som stänger för allmän-­heten. På Hylliebadet ska det ­förutom simbassänger också finnas ett gym med en friskvårdsavdelning. Anläggningen ska drivas av Malmö stad, vilket har fått flera representanter för ­näringslivet att ilskna till.
Några minuter bort från Hylliebadet har friskvårds­-kedjan Nordic Wellness två anläggningar – Emporia och Hyllie.
– Konkurrens är bra men det måste vara på lika villkor, att använda skattebetalarnas pengar när det redan finns aktörer inom området är jättekonstigt. Vad händer ­härnäst, ska kommunen öppna restauranger? säger ­Magnus ­Wilhelmsson, vd på Nordic Wellness.
– Jag blir orolig för vår verksamhet, vi har redan små marginaler och jobbar ständigt i motvind. Det är redan stenhård konkurrens och detta gör inte saken bättre, säger han.
På Aq-va-kul är det den externa kedjan Actic som står för driften av gymmet. Magnus Wilhelmsson skulle vilja se ett liknande upplägg på Hylliebadet och menar att det skulle gynna alla besökare istället för att öka konkurrensen på marknaden.
– Vi har precis gjort en rejäl satsning och håller på att rusta upp och fixa till, så det känns inte alls kul. Det finns en stor risk att vi kommer att behöva sänka priset, som att vår produkt inte är värd något. Troligtvis får vi skära ner på personal. Jag trodde att kommunen ville skapa arbetstillfällen men detta bidrar ju till motsatsen, säger Magnus Wilhelmsson.
Frida Trollmyr (S) är ­fritidsnämndens ordförande. Hon är inte förvånad över att Konkurrensverket ska titta på ärendet.
– Det förväntade jag mig nästan. Det är en ­aktuell och debatterad fråga med ett liknande ärende i Strömstad, säger hon.
– Från början hade vi för avsikt att avskilja gymmet och badet och låta en ­entreprenör stå för gymdelen. Men det skulle bli väldigt dyrt. Som det ser ut idag går det inte att kontrollera att besökare bara använder gymmet och inte badar.
Vad ett årskort på Hylliebadet ska kosta bestäms senare i vår. Enligt Frida Trollmyr kommer det inte att vara aktuellt med ett pris för entré endast till gymmet. Totalt kommer det att jobba 38 anställda från ­fritidsförvaltningen på anläggningen.
– Vi tycker det är bra att kommunen granskas. Gymmet på Hylliebadet är inte stort, utan det handlar om en väldigt ­marginell del av marknaden i ­Malmö. ­Därför ­bedömer inte vi det som att det skulle störa ­konkurrensen och vi ­hoppas att ­Konkurrensverket ­håller med oss, säger Frida ­Trollmyr.
Fallet i Strömstad tas upp i Marknadsdomstolen i maj.
Gå till toppen