Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lasse Vibe tror han får lämna skytteligatrofén till Rosenberg

Den allsvenska skyttekungen blev vinters hetaste transfersnackis. Inte ens Lasse Vibe själv trodde att han skulle vara kvar i Blåvitt den här säsongen.
– Näe, men samtidigt visste jag ju att jag inte bestämde det själv.

Fjolårets skyttekung tror inte han tar hem den kampen i år igen. "Jag tror att det blir svårare för mig i år, mindre ytor och mer fokus från motståndarnas försvarare", säger Lasse Vibe.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Han har varit med om det förut.
När han flyttade från den danska ligan till Sverige var det inte riktigt det han hade förväntat sig. Nederländerna eller Belgien kändes närmre för dansken.
– Och så hamnade jag i Sverige, och var inte besviken för det. Jag var jättenöjd ändå, säger Lasse Vibe.
Det har han lärt sig av fotbollsvärlden.
Även om han kan ha en bild av att gå till Premier League är det inte säkert att det blir så.
– Det bara motiverar mig att kämpa på. Okej, tydligen var inte 23 mål tillräckligt bra för att gå till någon bättre liga eller så var priset alldeles för högt, säger han och låter inte på något sätt bitter över det.
Det senaste ryktet var en klubb i Kina som skulle vara villig att betala en riktigt fet lön. Men vad som hände där vill han inte kommentera.
Klart är att danske Lasse Vibe, med den klingande göteborgskan, är kvar i IFK Göteborg ett tag till.
Men om det blir exakt samme Vibe som förra säsongen återstår att se. 2014 var ett enda stort målkalas – tre hattrick och totalt 23 mål – Vibe blev solklar skyttekung och delad poängdito.
Att det blir samma fest den här säsongen tror inte anfallaren.
– Jag tror att det kan bli svårt för mig i år. Det är mycket press och fokus från motståndarna och det blir kanske mindre ytor för mig att spela på. Men samtidigt kan det leda till ytor för andra och jag tycker att vi har fått in lite målskyttar på andra positioner.
Han beskriver det "nya" Göteborg, som ett lag som skulle kunna bli lite som Malmö FF var förra året, med målskyttet spritt på spelare som Emil Forsberg, Guillermo Molins och Markus Rosenberg.
Lasse Vibes landsman Jakob Ankersen på ytterposition är ett nytt namn i laget som redan visat sig målfarlig, och efter att en hel del frågetecken höjts kring truppen innan säsongen har Blåvitt under försäsongen gett svar på tal.
– Vi har väl gått från att vara experternas största flopp till SM-guldsutmanare, på typ två matcher. Jag köper inte riktigt det, vi har fortfarande en bit kvar tills vi är ett samspelat lag. Det är det jag ser mest fram emot, att se hur det ska gå för detta nya Blåvitt.
Själv vill Lasse Vibe fortsätta att göra poäng och mål, likt förra året. Men han vill också ta ytterligare ansvar. Inte bara genom att prestera själv på planen.
– Vi spelade så många oavgjorde matcher förra året, hade man bara kunnat vända några av dem till seger hade vi ju varit jättenära Malmö och kanske till och med vunnit över dem totalt sett. Där har vi en uppgift och den ska jag ta på mig, genom kommunikation och att försöka hjälpa lagkompisarna, säger Lasse Vibe.
Och vem blir då den allsvenska skyttekungen i år?
– Det brukar väl bli någon otippad så tippar jag mig själv så blir det ju inte jag i all fall. Jag tror på Rosenberg, men Crespo Camara kan också göra många.

Lasse Vibe

Ålder: 28 år.
Position: Anfallare/ytter.
Klubbar: AGF, FC Fyn, FC Vestsjælland, Sønderjyske, IFK Göteborg.
Meriter: Allsvensk skytteligavinnare 2014 med 23 mål. Delad poängkung (med Markus Rosenberg) med 29 poäng. Åtta landskamper för Danmark, ett mål.
Allsvenskan: 40 matcher/25 mål.
Gå till toppen