Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Varför Sveriges bästademensteam?

Åsa Minthon, chef för och initiativtagare till Malmös minnesteam i Kirseberg som fått Demensförbundets pris som landets bästa demensteam inom hemtjänsten.

Bild: Privat
– Vi jobbar med kontinuitet, att samma personer går hem till de demenssjuka vilket gör brukarna tryggare. Dessutom arbetar samma personer i dagverksamheten, och det gör det mer motiverat för brukarna att delta i den.
Hur är det upplagt?
– Sju anställda är engagerade i tjugofem brukare på Kirseberg. De gör dagliga besök hos brukarna och varvar med dagverksamheten. Tanken är att det ska vara personcentrerat och stärka det de dementa har kvar.
Varför är det inte så överallt?
– Det kan man undra. Det kostar lite mer i personal. Men den samhällsekonomiska vinsten är så mycket större eftersom brukarna mår bättre och kan bo hemma längre. Dessutom mår de bra av att delta i dagverksamheten med personal de känner och har förtroende för.
Hur kom du på upplägget?
– Det vanliga mönstret med hemtjänstpersonal som ofta var olika personer gjorde att det blev många rapporterade avvikelser. De dementa for illa, och det var väldigt svårt att motivera dem att gå till dagverksamheten. Sedan vi började 2012 har vi inte haft några klagomål från förtvivlade anhöriga, vilket förekom tidigare.
När får ni priset på 50 000 kronor?
– Den 24 april i Stockholm. Av drottning Silvia.
Gå till toppen