Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dömd för evigt – men hade han hela ansvaret?

Vem? Judas Iskariot
Varför? Ständigt aktuell i påsktider
De var båda dömda på förhand. Men Jesus hade facit, visste precis hur det skulle gå: Det här kan inte sluta bra. Inte för någon av oss. Du kommer ju att förråda mig, Judas. Jag kommer visserligen till himlen och du till helvetet – men även för mig ser det bistert ut i det korta perspektivet. Det finns inget vi kan göra åt det, för så är det sagt.
Det var med andra ord precis som när Fredrik Skavlan skulle intervjua Jimmie Åkesson i televisionen. Två män, ohjälpligt dömda att spela sina roller.
Kan ett förräderi någonsin ursäktas? Det var tuffa tider på den tiden. Men trettio silvermynt i dagens penningvärde... You do the math. Folk har golat på andra ställen än Golgata för mycket mindre än så. Och Judas försökte faktiskt pudla. Han bad om ursäkt på ett tämligen genuint sätt, inte med den där "jag beklagar om någon har tagit illa vid sig"-formuleringen som har blivit så vanlig i våra dagar – utan lite mer handfast och ansvarstagande. Judas sa: "Jag har syndat och förrått oskyldigt blod", kastade pengarna på golvet och gick och hängde sig.
"So long, Judas, poor old Judas", som kören sammanfattar läget i Andrew Lloyd Webbers klassiska musikal "Jesus Christ Superstar".
Under ett par tusen år har Judas Iskariot sedan blivit en ikonisk gestalt i konst och kultur. Han har gett namn åt allt från musikgrupper till tavlor, porträtterats tusen och en gånger, och psykologiserats långt bortom vad de fåtaliga meningarna om honom i Bibeln ger stöd för.
Hårdrocksbandet Judas Priest råkade ut för bisarra anklagelser i England för några decennier sedan. En ung person hade tagit sitt liv, och i nära anslutning till detta lyssnat på Judas Priest. De anhöriga blev förtvivlade över sin förlust. De ville rikta sin sorgliga ilska och sin ilskna sorg i någon riktning, vilken som helst. De valde det skivkonvolut som fanns i närheten.
Det borde förstås ha stannat där, men det gjorde det inte. Inte förrän rätten tvingade sångaren Rob Halford att framföra låtar i rätten, medan åklagarsidan riggade skivspelare så att musiken kunde spelas baklänges i jakt på dolda självmordsuppmaningar.
Hade det drabbat ett band som hade hetat Duran Duran?
Judas Iskariots krishantering var alltså, som vi har sett, synnerligen drastisk. Kanske är det därför vi inte har sett några apologeter som faktiskt har fått genomslag för sina synpunkter på eftervärldens oförsonlighet visavi Judas. Ytterst skulle man ju kunna tänka sig att hålla Gud Fader ansvarig. Hade han nu regisserat det hela, och gett sonen förhandsinformation, så antyder ju det en i det närmaste fullständig kontroll över skeendet.
Slutliga besked i frågan lär vänta på sig, och ska man gå till Bibeln för facit kan ju resultatet bli väldigt olika beroende på hur man letar.
Bibelns första ord kan många citera utantill. Men Bibelns slutord är inte alls lika kända, vilket är märkligt med tanke på att dess kraft är mycket större. Jag väljer dem. Uppenbarelseboken 22:21 ger nämligen Judas – och kanske inte bara Judas – visst hopp:
"Nåd från herren Jesus åt alla."
Gå till toppen