Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya insulinpumpar kan lanseras 2016

Insulinpumpar har funnits sedan 80-talet och används av närmare en fjärdedel av alla diabetespatienter i Sverige. Men pumparna kräver en del handgrepp.
Nu testas en ny pump, som sköter allt med hjälp av trådlös teknik.

Andreas Bergström får hjälpa sin son Elliot Bank med insulinet flera gånger varje dag. Insulinpumpen som han har i dag arbetar inte automatiskt utan måste ställas in dagligen, till skillnad från de framtida insulinpumparna.Bild: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Bergström i Malmö fick diabetes i tonåren, och häromåret konstaterades att hans nu treårige son Elliot också lider av sjukdomen. De är två av cirka 50 000 svenskar som har typ 1-diabetes och flera gånger varje dag måste mäta sitt blodsocker för att kunna ge rätt insulinmängd.
— Att ha diabetes är ett tillstånd som kan upplevas som krävande. Patienten behöver hela tiden ha koll på sitt blodsocker och riskerar ständigt att få för högt, eller för lågt blodsocker. Därför kommer den nya pumpen att avlasta patienten alldeles oerhört, säger Anders Frid, överläkare på diabetesmottagningen på Skånes universitetssjukhus.
Pumpen, som är cirka 10 gånger 15 centimeter stor, har en slang som sätts under huden, oftast på magen. En separat mätstation hör till och även den sätts med en nål under huden. Mätstationen står i ständig kontakt med en dator, oftast en mobiltelefon eller surfplatta med mjukvara som avläser nivåerna och sedan skickar en signal att ge rätt mängd insulin.
— Datorn kan på förhand räkna ut vart blodsockret är på väg, uppåt eller nedåt. Det kan inte dagens varianter.
Pumpen, mätstationen och mjukvaran har redan fått de tillstånd som krävs och nu återstår studierna på patienter, bland annat i Sverige. Detta hoppas Anders Frid är klart under 2016.
Ett frågetecken är dock kostnaden.
— En vanlig insulinpump i dag kostar cirka 40 000 kronor i inköp och därefter 20 000 kronor årligen extra i förbrukningsmaterial. Sensorer för glukosmätning kostar ytterligare 20 000 kronor per år, säger Anders Frid.
Med de nya pumparna tillkommer en kostnad för mjukvaran och den är fortfarande oklar.
Närmare 25 procent av alla diabetespatienter med typ 1 har någon form av insulinpump i dag. Med den nya, enklare modellen skulle fler kunna använda pump, anser Anders Frid.
Den nya insulinpumpen skulle göra livet betydligt lättare för alla diabetiker, och inte minst för föräldrar till barn med diabetes typ 1, tror Andreas Bergström. Tidigare skötte föräldrarna mätning av blodsocker och tillförsel av insulin med hjälp av så kallad insulinpenna med kanyl, men sedan några veckor tillbaka har den treårige sonen fått sin första insulinpump. 
Med både insulinpenna och pump krävs ständig uppmärksamhet på hur sonen mår och reagerar. Eftersom Elliot har Downs syndrom och ännu inte pratar, kan han inte uppmärksamma föräldrarna på hur han mår.
— Det är verkligen tufft. För honom själv, för oss föräldrar och för hans lärare.
Andreas Bergström är övertygad om att den nya tekniken inte bara radikalt kan höja livskvaliteten för diabetiker utan också bli en ren vinst, ekonomiskt, för samhället.
— Själva apparaten är kanske dyrare. Men väg det mot kostnaderna för alla psykologbesök, separationer, psykofarmaka och förlorade arbetsdagar när allt inte klaffar.
Gå till toppen