Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Jag är ingen som gräver ner mig"

Från allsvensk succé, via mörker i Ajax – till omstart i Malmö FF.
Tobias Sana tackar sin uppväxt i förorten för hur han klarat resan.

Tobias Sana går i väntans tider. På toppformen, på ett efterlängtat SM-guld och på att lära sig hitta i Malmö, förstås - men framför allt på dottern, som ska födas i slutet av maj.
Han och flickvännen sedan sju år bor vid Drottningtorget.
– Vad jag gör på fritiden i Malmö? Det är samma som i Amsterdam. Är hemma, tar det lugnt, försöker äta och leva rätt.
Vi träffas i mediecentret på Swedbank stadion. Tobias Sana slänger ur sig kommentarer till de flesta som går förbi vårt bord. Yttermittfältare är socialt lag och berättar att han snabbt blev en i gruppen i MFF. Agon Mehmeti och Pawel Cibicki är två han hänger med ofta.
"Vi babbar måste hålla ihop", som Cibicki uttryckte det efter en träning nyligen.
Uttalandet följdes av ett skratt. Men det finns ett band dem emellan. Tobias Sana har, som Pawel Cibicki och Agon Mehmeti, rötter utomlands och är uppvuxen i en höghusförort.
– Det är något kulturellt, vi dras tillvarandra. Vi är vana vid en speciell jargong, säger Tobias Sana.
Yttermittfältaren är från miljonprogramsområdet Lövgärdet i Göteborg. Pappan är från Burkina Faso och mamman är svenska.
Den tekniska show off-fotboll som spelas på innegårdarna har format honom - och han bär den med sig.
– Men jag har mognat. Förut ville jag alltid bjuda på något extra, och vill jag förvisso göra fortfarande, men nu förstår jag att tre poäng är viktigare än att jag ska tunnla två personer.
Även om han blivit taktiskt slipad under åren har kärleken till förorten aldrig avtagit. Lövgärdet är fortfarande "hem" för Tobias Sana.
– Jag brinner för mitt område. Jag åker dit så fort jag får tid.
Han får något speciellt i rösten när han talar om ungdomarna där.
– De plingar på hemma hos min mamma varje dag och kollar om jag är hemma. Och när jag är där så kommer de och frågar om jag vill spela fotboll, från åtta på morgonen.
Tobias Sana har varit med och finansierat en fotbollsplan i området, han har varit engagerad i den idag nedlagda fritidsgården och hållit i diverse aktiviteter för ungdomar.
Att ge något tillbaka är viktigt.
– Det behöver inte bara vara materiellt. Det kan även vara genom kärlek och uppskattning. Tråkigt nog har många en negativ bild av förorten. Jag vet att det finns kriminalitet där, men det finns mycket mer kärlek.
2015 har börjat tungt för både Göteborg och Malmö, med flera gängrelaterade dödsskjutningar i städerna. Tobias Sana har själv fått uppleva effekterna av våldet.
För några år sedan sköts hans barndomskompis till döds.
– Han valde fel väg, hamnade i ett gäng. När det inte finns saker att göra i förorten drar sig många till kriminalitet. Man ser en kompis komma med en fet bil. Snabba cash. Och så tror man att det är den rätta vägen, men de förstår inte, det är bara vägen till fängelset.
Tobias Sana vill kunna gör skillnad. Visa att bara hårt jobb kan ta dig någonstans.
– Alla behöver förebilder. Visst hade jag talang för fotboll. Men jag hade aldrig blivit något utan tränarna Zoran Lukic och Stefan Rehn som pushade mig, och berättade vad som krävdes.
Tobias Sana har själv fått uppleva att inget kommer gratis. 2012 lämnade han IFK Göteborg för Ajax. Det började fint med spel i liga och Champions League, men sen gick det mesta snett.
Han flyttas ner i B-laget och tränaren Frank de Boer slutade prata med honom. Han blev av med sitt tröjnummer och fick inte längre ta vatten från A-lagets kranar.
Tobias Sana försökte kämpa på, ville inte ha någon problem-stämpel, men förra sommaren började han aktivt söka sig vidare.
– Jag ångrar inte tiden i Ajax. Jag är tacksam för allt som händer i min karriär - både bra och dåligt. Men det är historia nu, och jag är ingen som gräver ner mig. Nu är jag i Malmö FF, en fantastisk klubb som precis som jag vill uppåt.
Var står Tobias Sana nu?
– Jag har haft en tuff period bakom mig, så jag tar en match i taget. Men jag vet att när jag är i toppform kan jag bidra väldigt mycket till laget. Och då ska jag ta ett stort ansvar och vara bättre i den avgörande fasen.
Göra mer mål och assist?
– Precis.
Det som saknades i Blåvitt?
– Ja, men samtidigt hade jag inte kommit till Ajax om det inte vore för att jag hade kvaliteter. Det gäller att vara delaktig, jobba fram lägen, röra runt i grytan. Men visst ska jag bli bättre i boxen.
Allsvenskan har rivstartat för Tobias Sana. Premiärseger mot Sundsvall följs upp med stormatch mot AIK - och så söndagens återkomst till Gamla Ullevi.
Tobias Sana räknar inte med att bli hyllad då han reser dit i ärkerivalen Malmö FF:s färger.
–  Men Blåvitt alltid kommer finnas i mitt hjärta. Klubben har alltid stöttat mig, och det kommer bli en speciell match på söndag. Jag ryser av att bara prata om den.

Tobias Sana

Ålder. 25 år.
Från: Lövgärdet, Göteborg.
Bor: Vid Drottningtorget i Malmö.
Klubbar: Marieholm, Västra Frölunda, Qviding (2007-08 och lån 2009), IFK Göteborg (2009-12), Ajax (2012-14), Malmö FF (2015-).
Allsvenska matcher-mål-assist: 54-3-4.
Landskamper: 2A.

Tobias Sana om...

... allsvenska hoten mot MFF: "Allsvenskan är tuffaste ligan i Europa, alla kan slå alla. Men vi har otroliga spelare. Får vi igång alla så tror jag vi blir svårslagna. "

... landslaget: "Det finaste jag gjort är att få bära de blågula färgerna. Familjen var så otroligt stolt. Och det strävar man alltid efter igen. Men Sverige är inget Indien, man måste göra det bra. Men lyckas jag i MFF finns chansen."

... att flytta ut i Europa: "Ska jag ut igen ska både jag och Malmö tjäna på det. Klart att det finns en dröm. Men det är långt bort nu."

Gå till toppen