Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöproducent gör film om Versaillesfreden med Robert Pattinson

Helena Danielsson
En engelskspråkig storfilm med Robert Pattinson är på väg att avslutas. Snart väntar den stora internationella filmen om Greta Garbo. Den prisbelönta filmproducenten Helena Danielsson från Malmö har blicken fäst långt utanför Sveriges gränser. 
Helena Danielsson har producerat filmer som ”Svinalängorna”, ”Det enda rationella” och ”Tyskungen”. För några veckor sen kom hon hem till Malmö igen efter att ha gjort sin första engelskspråkiga storfilm i Budapest. Ett Budapest som skulle föreställa Paris i början av 1900-talet. Bakom filmen ”The Childhood of a Leader” står skådespelaren Brady Corbet som nu gör sin regidebut. Corbet är för vissa känd från Michael Hanekes amerikanska remake av ”Funny Games” och för andra från tv-serien ”24”. Och alla som har sett Ruben Östlunds ”Turist” har sett Corbet i en liten biroll.
– Det är inte lätt om man är en ung amerikan att göra en film som utspelar sig i Frankrike 1919. Det här är hans drömprojekt och handlar om den diplomatiska förhandlingen efter första världskriget, berättar Helena Danielsson som för tre år sen tilldelades det fina producentpriset i Prix Eurimages som är den europeiska motsvarigheten till Oscar.
Hon kom in i ”The Childhood of a Leader”-projektet då hela filmarbetet hade gått i stå och det var svårt att fixa finansiering. För de stora amerikanska filmstudiorna var filmen för liten. Och samtidigt är det svårt som amerikansk regissör att få finansiering av europeiska filmfonder. Då kom Helena Danielssons erfarenhet av samproduktioner och filmfinansiering in som en räddare i nöden.
– Det handlar lite om hur man ser på problem. Jag brann för filmen och såg att jag kunde hitta vägar i finansieringen utanför systemet. Det gällde att vara fiffig, säger Helena Danielsson.
Robert Pattinson från ”Twilight”-filmerna, Stacy Martin (”Nymphomaniac), Bérénice Bejo (”The Artist) och Liam Cunningham (”Game of Thrones”) är några av stjärnorna i filmen. Musiklegendaren Scott Walker gör musiken.
– Det är en fantastisk mix. Vi siktar högt och hoppas att vi hinner klart till Venedigs filmfestival.
Efter det väntar Greta Garbo på uppmärksamhet. För två år sen avslöjades det att Helena Danielsson och den holländska skådespelerskan Carice von Houten ska göra en film om den svenska skådespelerskan Greta Garbo. Just nu har von Houten fullt upp med ”Game of Thrones”, men snart ska det sättas ihop ett filmteam.
– Vi har hittat många bra personer som vi vill ha med i projektet. Det kommer att vara en internationell cast och det blir inspelning i framför allt Stockholm och Los Angeles, säger Helena Danielsson.
Hennes gamla filmbolag Hepp Film i Malmö finns kvar, men främst som ett rättighetsbolag. Istället har hon gått in i Peter Settmans nya bolag Brain Academy som ska jobba med internationella film- och tv-projekt. Helena Danielsson har tagit med sig en option på en pulitzerbelönad roman in i det nya bolaget.
– Det finns många roliga saker som vi kan göra i det här bolaget. Vi i Europa har blivit en tillgång nu när Hollywood inte vet vilket ben de ska stå på. Europa har blivit en kvalitetssäkring. Jag kommer att fortsätta att arbeta från Malmö. Jag har min familj här och vet att man inte behöver bo någon annanstans för att göra bra grejer. Man vill ha sitt hem där man älskar att bo och trivs.
Gå till toppen