Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon räds ingenting i kampen mot mäns våld

Malmöbon Toktam Jahangiry utbildar politiker om våld i nära relationer och är specialiserad på våld i hederns namn. I framtiden vill hon starta kvinnojour i Iran.
– Barnen och kvinnorna på jourhemmen är solen i mitt liv, säger hon.

— Att vara feminist ska inte vara en fråga längre, det ska vara en självklarhet. Mäns våld mot kvinnor är ett resultat av obalans. Varje år dödas 17 kvinnor av nuvarande eller före detta partners! Både män och kvinnor måste vara delaktiga i kampen, säger Toktam Jahangiry.Bild: Hussein El-Alawi
Hon har en kartong full av teckningar från barnen på jourhemmen. Den ska hon öppna när hon blir gammal.
– Då kanske jag inte kommer ihåg att jag har varit socialsekreterare. Men jag kommer alltid minnas att jag har varit jourkvinna, säger Toktam Jahangiry som är en av grundarna till FemCenter Malmö, en kvinnojour som hjälper våldutsatta kvinnor och barn från hela landet.
Som svar på frågan hur allting började berättar hon om sin barndom i staden Mashad i Iran.
Toktam Jahangiry vägrade bära slöja när hon som sjuåring skulle börja skolan – och fick stanna hemma. Tills hon kom på en lösning: om hon inte hade något hår behövde hon inte ha slöja. Så hon gick grundskolan med rakat huvud.
– Det var första gången jag visade motstånd. Men det var också första gången som jag lärde mig att hitta en lösning. Jag har högsta respekt för kvinnor som bär slöja men det ska vara ett eget val, inte tvång.
Hon lämnade Mashad för Berlin, och så småningom Berlin för Malmö.
Toktam Jahangiry studerade till socionom och gjorde sin master i sexologi samtidigt som hon startade upp FemCenter. Under studietiden spenderade hon nätterna på ett jobb i Danmark, hade ett dagjobb på FemCenter och ett nyfött barn som följde med på föreläsningar. Det verkar övermäktigt för de flesta, men Toktam Jahangiry strålar när hon minns tillbaka.
Hon minns med värme denjulafton som hon spenderade på ett hotellrum med en misshandlad mamma, fem hungriga barn och en stor hög tvätt.
Hon minns mamman som inte ville leva längre. Som hon band fast vid sitt ben med en sjal och vakade över om nätterna, för att hon inte skulle hoppa.
Men hon minns också när hon flera år senare mötte samma kvinna på stan i Malmö. Hur hon sa: "Toktam, det är jag! Jag hoppade inte. Jag jobbar, jag har börjat studera och jag vill bli som du, jag vill också hjälpa andra!".
– Jag behöver inget tack. Jag får så mycket kärlek från barn och kvinnor på olika jourer, säger Toktam Jahangiry.
Idag jobbar hon på Kompetenscentrum mot våld i nära relationer i Malmö och utbildar anställda i tolv skånska kommuner om våld i nära relationer.
En av hennes många drömmar är att öppna kvinnojourer i Iran, och hon har redan börjat utreda möjligheterna.
Är du aldrig rädd?
– Jag är aldrig rädd i min roll som jourkvinna och kvinnoaktivist. Ska jag sitta i iranskt fängelse på grund av det här arbetet är det bara en ära.

Toktam Jahangiry

Bor: I Malmö.
Familj: Man och två barn.
Gör: Utvecklingssekreterare och utbildare på Koncept Karin, utbildar politiker, skolpersonal och poliser om våld i nära relationer. Sitter i styrelsen för bland annat Riksorganisationen för tjej- och kvinnojourer i Sverige och Malmö högskolas feministiska förening.

3 frågor

Vilken historisk eldsjäl gillar du?

Malala Yousafzai, 17-årig människorättsaktivist som fick Nobels fredspris 2014.

Vart skulle du skänka 10 000 kronor?

Till tjejer i Afghanistan för att de ska kunna gå i skola.

Om du fick tre timmar extra på dygnet, hur skulle du spendera dem?

Jobba ideellt på tjej- och kvinnojourer för att hjälpa kvinnor och tjejer som har varit utsatta för våld. Jag är född att vara jourkvinna och kommer att jobba som jourkvinna tills jag dör.

Gå till toppen