Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spejsad vinnare i forskarbyn

– När man bygger intill världens främsta forskningsanläggningar så måste man lyfta blicken över Lund och Skåne. Det blir en utmaning att bygga världens bästa samlingspunkt, säger Science Villages vd Ulrika Lindmark, när hon presenterar det vinnande förslaget av en ikonbyggnad.

– Vet du om att fikaköket på Maxlab är känt bland forskare i hela världen? Ett vanligt enkelt kök. Det visar dragningskraften i en plats att mötas på, säger Ulrika Hallengren på Wihlborgs Fastigheter.
Wihlborgs gick vinnande ur tävlingen om att få bygga Lunds nya ikonbyggnad, ritad av arkitektbyrån Fojab. Ett team på fem personer har ritat förslaget på den nya forskarbyn på Brunnshög, ledda av Greger Dahlström.
Första etappen blir ett fem våningar högt hus i trä och glas som ska innehålla 120 gästrum med kök för forskarna, gym, livsmedelsbutik, utställningslokal, restaurang och reception.
– Ikonbyggnaden ska bryta isen till en ny stadsdel. Först ska den synas och ta för sig i det öppna landskapet och sedan inordna sig i forskarbyn. Huset är ett stort gitter av träbalkar som kan föra tankarna till en skogsglänta, säger Greger Dahlström.
Det vinnande förslaget "Space" är byggt med mycket luftighet, där glasgittret i fasaden ska bryta vindarna och göra det läigt längs med fasaderna.
– Det ska bli en varm och god miljö ute på den här dragiga platsen, säger Greger Dahlström.
Varför vann Wihlborgs/Fojab?
– Styrelsen hade en lång diskussion. Det andra rekommenderade förslaget var Global Greenhouse. Att Space vann beror på att hela planområdet var mycket väl genomarbetat, säger Ulrika Lindmark.
Vad har varit svårast?
– Det är många aspekter att ta hänsyn till. Hela stadsdelen ska ha ett signum så att man direkt ser att det är Science Village. Lite som en grekisk by som ser enhetlig ut på håll, men är rik och varierad när man kommer närmare. Det ställer krav på en tydlig idé färger och material, säger Greger Dahlström.
Varför vill Wihlborgs bygga Science Village?
– Det finns en otrolig tillväxtkraft i Lund och den vill vi vara med och forma. Tillsammans med Peab är vi byggherrar till Max IV. Nu vill vi vara med och bygga världens bästa hjärta mellan de två forskningsanläggningarna, säger Ulrika Hallengren.
Tidigt 2018 beräknas huset stå klart.

Tävlingen

2014 utlystes en byggherretävling om att få köpa mark för att bygga Science Village. Fem byggherrar med var sin arkitektbyrå presenterade sina förslag i mars i år. Gestaltningen var viktigare än ekonomin.
En jury med representanter från Lunds kommun, Lunds universitet, Region Skåne, CaseLab AB och Science Village rekommenderade två av förslagen. Styrelsen i Science Village utsåg sedan Wihlborgs Fastigheter med Fojab AB till vinnare.
Den fem våningar höga ikonbyggnaden är på 6 300 kvadratmeter.
Gå till toppen