Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"De uppför sig som omogna småbarn"

SD:s "chefsåklagare" Magnus Olsson har bestämt sig: SDU-ledningen med Gustav Kasselstrand och William Hahne i spetsen ska uteslutas.
HD och Sydsvenskan kan i dag avslöja "bevisen" mot de anklagade.

Öppet krig råder inom Sverigedemokraterna – landets tredje största parti.
På ena sidan: moderpartiet SD med ledartrion Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof.
På den andra: en ultranationalistisk falang, ledd av Gustav Kasselstrand och William Hahne, ordförande respektive vice ordförande i ungdomsförbundet SDU.
Den ideologiska konflikten har i veckan nästan fått partiet att rämna.
Läs också SD-ledningen rensar ut intern opposition
I stadshuset i Malmö sitter mannen som befinner sig mitt i stormens öga: SD-kommunalrådet Magnus Olsson.
På väggen i hans rum hänger tidningsklipp, tryck av John Lennon och Mick Jagger och ett guldinramat porträtt av kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Olsson är ordförande i partiets medlemsutskott, som utreder alla uteslutningsärenden. Ett slags chefsåklagare, om man så vill.
Sedan partiledaren Jimmie Åkesson – som nu inlett en comeback efter sin sjukskrivning – proklamerade "nolltolerans" mot extremism och rasism 2011 har Magnus Olssons utredningar lett till att 93 sverigedemokrater uteslutits. Ytterligare 21 personer har självmant lämnat. Totalt 114 SD-partimedlemmar har alltså i praktiken kastats ut.
Nu ligger ytterligare 20 ärenden på utskottets bord.
De gäller Gustav Kasselstrand och William Hahne samt ytterligare tjugo personer i deras omgivning.
Den 20 april ska Magnus Olsson presentera sitt "åtal" inför partiledningen. Den 27 april fattar partistyrelsen beslut.
Läs också Paula Bieler (SD): Det vore oerhört märkligt att ha ett ungdomsförbund som har en ledning som inte är välkomna i partiet
Trots att utredningen alltså inte är avslutad slår Magnus Olsson redan nu fast:
– I min egenskap av ordförande för medlemsutskottet kommer jag att föreslå att de här personerna utesluts.
Anklagelserna gäller "ideologisk avvikelse" från partiets linje.
– Det här handlar om en ideologisk strid. Vilken inriktning ska Sverigedemokraterna ha? Ska vi gå tillbaka till 1990-talet? Eller ska vi rusta oss för 2020-talet?
"Tillbaka till nittiotalet" betyder i SD:s historieskrivning tillbaka till hakkors, stöveltramp och skinheads i bombarjackor.
– De som grundade SD 1988 var ju från BSS (Bevara Sverige Svenskt). Mikael Jansson (förre partiledaren) började rensa ut rasister och nazister. Sen kom ju den stora förändringen när Jimmie Åkesson blev partiledare 2005, förklarar Magnus Olsson.
I det pågående inbördeskriget står han till hundra procent bakom Åkesson, Karlsson och Jomshof.
Läs också SD-strid inför öppen ridå
Och nu - mer än en vecka innan "förundersökningen" mot Kasselstrand&Co ska läggas fram – redogör han för "bevisningen" mot dem.
Det handlar om fem olika typer av "bevis".
* SDU har vägrat skriva in "socialkonservatismen" i sitt idéprogram.
Moderpartiet beslutade 2011 att SD ska vara ett socialkonservativt parti på nationalistisk grund. Men SDU driver en renodlat nationalistisk linje.
– Det visar att de inte ställer upp på partiets politik, säger Magnus Olsson.
* SDU-ledningen har haft samröre med högerextrema Nordisk ungdom, som står nazistiska Svenskarnas parti nära.
I vintras valdes William Hahne på ett tumultartat medlemsmöte till ordförande i SD-Stockholm.
– På det här mötet dök det plötsligt upp sextio, sjuttio personer som våra medlemmar kände igen. "Snälla nån, de är ju från Nordisk ungdom", sa man. Det där är extremister och nazister som ska hålla sig borta från vårt parti, säger Magnus Olsson.
* William Hahne anklagas även för att på ett otillbörligt sätt ha lagt beslag på SD:s interna medlemsregister och utnyttjats det i den infekterade ledarstriden i SD:s Stockholmsavdelning.
* SDU-ledningen har, enligt medlemsutskottets utredning, i en rad inlägg på Twitter och Facebook avslöjat att de inte ställer upp på Jimmie Åkessons "nolltolerans" mot rasism.
Ett exempel är Gustav Kasselstrands tweet i samband med uteslutningen i mars 2013 av ex-nazisten Patrik Ehn, som hade en framträdande roll i SD-Göteborg: "Allt stöd till Patrik Ehn!" skrev SDU-ledaren.
* Det stulna USB-minnet.
Den här punkten i "bevisningen" påminner om en spionfilm från kalla kriget. Och här spelar Magnus Olsson själv en huvudroll: Under politikerveckan i Almedalen i fjor gick ett gäng SD-politiker på krogrunda. Mitt i vimlet började en SD-politiker från Mellansverige högt och ljudligt göra antisemitiska uttalanden. Detta filmades av en partikamrat. Denne kontaktade sen Magnus Olsson och berättade att han fört över filmen till ett USB-minne, som han ville ge till Olsson. Det bestämdes att överlämnandet skulle ske i samband med Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg i augusti.
– När jag ska få USB-minnet av den här personen i Sölvesborg kommer Kasselstrand och Hahne fram och drar personen åt sidan mitt framför näsan på mig. Jag måste erkänna att jag blev så paff att jag inte visste vad jag skulle göra, berättar Olsson.
När USB-minnet senare lämnades tillbaka var filmen från Almedalen raderad.
Läs också Tunga namn kan få lämna SD
Konflikten mellan SD-ledningen och den ultranationalistiska falangen har legat och grott i flera år. Den splittrar ungdomsförbundet totalt. I en intervju i Sydsvenskan i onsdags gav SDU-Skånes ordförande Pontus Andersson sitt stöd till partiledningen.
Under hela veckan har båda sidor ägnat sig åt intensiv smutskastning.
Gruppledaren Mattias Karlsson, som vikarierat som partiledare, skrev på Facebook: "Jag har inte offrat 16 år av blod, svett och tårar för att tillbringa min politiska framtid på en ändlös ökenvandring kring 4%-spärren tillsammans med en skock halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex."
Kasselstrand svarade med att anklaga Karlsson för att "bedriva ett smutsigt spel för att bevara sin egen makt mot inbillade fiender".
Läs också SD-strid inför öppen ridå
Gustav Kasselstrand och hans falang beskyller Åkesson-Karlsson för toppstyre. Sant är att partiledningen vid två tillfällen försökt få bort honom från SDU-toppen genom att lansera motkandidater. Först den nuvarande riksdagsledamoten Paula Bieler. Därefter SD-presschefen Henrik Vinge. Båda misslyckades.
På fredagen anlade Kasselstrand-falangen moteld genom att läcka bildbevis för att Henrik Vinge i sin tur haft möte med den italienske fascisten Giuliano Moggi, samt uppgifter om att det i själva verket är Vinge som odlat kontakter med högerextrema Nordisk ungdom.
"Chefsåklagaren" Magnus Olsson gör ingen hemlighet av att han helt och hållet står bakom partiledningen i den här maktkampen.
– Jag instämmer helt i beskrivningen att Kasselstrand och hans förtrogna är halvfascister. De är skoningslösa. De är extremister som vill vrida tiden tillbaka.
SD-ledningen brukar hävda att processen i medlemsutskottet är "rättssäker". Borde inte du som utredare förhålla dig neutral?
– Att jag tar ställning nu beror på att de här personerna gått ut så hårt själva på Twitter och Facebook. Våra medlemmar måste få veta vad som händer, säger Olsson.
– Jag är faktisk förbannad på dem. De uppför sig som omogna småbarn.
Över hundra medlemmar har uteslutits under din tid som "nolltoleransens väktare". Såväl gräsrötter som förre finansministerkandidaten Erik Almqvist har avslöjats som rasister. Har du funderat på varför rasismen genomsyrar partiet?
– Klart jag har funderat. Men partiet är i grunden inte rasistiskt. Våra ledare är inte rasister. Jag är inte rasist.
– Kanske kan det bero på partiets historia. Det kan vara så att personer ur den nationella rörelsen dras till oss och inte förstår att de inte hör hemma hos oss.
Det som sker nu – är det partiledningens sätt att "rensa bordet" inför Jimmie Åkessons comeback?
– Det är klart att partiledningen haft en strategi hur man ska hantera den här svåra situationen.
Kasselstrand har sagt att han vägrar lämna ordförandeposten i SDU även om han utesluts ur SD. Hur ska partiledningen hantera det?
– En lösning är att helt enkelt lägga ner ungdomsförbundet och starta ett nytt. Jag skulle faktiskt tro att det blir så, säger Magnus Olsson
Gå till toppen