Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Idha Holmlund: I Hey Elbows nyanserade universum låter nästan till och med Nobelvägen som musik

Med Adrian Recordings som skivbolag, Joakim Lindberg från MF/MB som producent och extraknäck som kompband till Alice Boman är det svårt att hitta ett mer insyltat Malmöband än Hey Elbow. Efter flera hyllade singlar (ett tag tycktes det nästan som om den nyligen avsomnade siten PSL extra­­knäckte som deras pr-byrå) släpper de nu sitt debut­album "Every Other" (14/4).
Hey Elbow gör sin musik större och mer utmanande.Bild: Adrian Recordings
När deras ljudvärld presenteras i större format visar den sig vara just det, en hel värld att dyka in i. Låten "Matilde" fylls med porlande marimba­artade toner och änglakörer, "Ruth" delar bandet Highasakites basala folkdrag medan "Saga" mer påminner om ett elektroniskt äventyr. Här hittas också drivna trummor, dova klanger och ett brus som jag ibland har svårt att skilja från alla bilar på Nobel­vägen utanför mitt fönster. Det är stämningsfullt, vackert, ibland utmanande och ofta bombastiskt. Genom att dra nytta av sin mer skolade bakgrund testar de olika angreppssätt och belyser sitt musikaliska universum från olika håll. Det visar sig vara tydligt samman­hållet, fullt av nyanser och musik som just nu låter väldigt tidlös.
Musik behöver dock inte vara grandios för att göra ett starkt intryck. På sin ep "Holiday" (17/4, Soft Power Records) klämmer Dog Legs in sju låtar på elva minuter. Texterna är genomgående enkla, och den första halvan består av rättfram lofi-pop med bland annat en cover av Andy Kaufmans "I Trusted You" och den oerhört richmanska låten "Ice Cream Cone". Det okonstlade bryts sedan av med ett par teatralt psykedeliska spår innan de två riktningarna kombineras i avslutande "Things I'll Never Be". Förtjusande och tidlöst på ett helt annat vis.
Hey Elbow: Every Other (album)
Dog Legs: Holiday (ep)
YAST: When You're Around (singel)
Hinds: Burger (samlingskassett)
Gå till toppen