Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisernas version av Limhamnskravallerna

Under fredagen vittnade enskilda poliser om kravall­erna som skakade Limhamn förra sommaren.

Oroligheter bröt ut när Svenskarnas parti höll ett torgmöte i Limhamn i augusti förra året.Bild: Patrick Persson (arkiv)
Den 23 augusti förra året höll nazistiska Svenskarnas parti ett möte på Limhamns torg. Omkring tvåtusen människor hade samlats för att demonstrera och visa sin avsky mot partiet.
Men trots att merparten av demonstranterna uppträdde fredligt spårade torgmötet snabbt ur och slutade i kravaller. Svartklädda och maskerade personer kastade smällare, flaskor och rökgranater mot både polisen och representanter från Svenskarnas parti.
– Det kastades även stenar och ballonger som luktade ammoniak. Och hästskit.
– Många poliser har berättat att de var rädda och att det var det jävligaste de har varit med om, säger polisens Kay Bauer som har utrett händelserna på Limhamns torg.
I december berättade åklagare Jörgen Larsson att uppemot tjugo personer hade identifierats som skulle åtalas för våldsamt upplopp.
Hittills har tre personer åtalats. Den rättegången pågår just nu i Malmö tingsrätt.
Läs också Kvinna åtalas för våldsamt upplopp
Under fredagen var det enskilda polisers tur att vittna om sina upplevelser från torget i Limhamn.
– Vi kom till torget vid 11-tiden. Då gick vi runt och försökte prata med folket som var där. Allt eftersom kom det fler och fler demonstranter som var svartklädda med maskerade ansikten.
– Då förstod jag att det med största sannolikhet skulle bli bråk, säger en polis som vittnar via video­länk från Göteborg.
I ett annat vittnesmål berättar en polisman från Vänersborg att det fanns en hatisk inställning bland delar av demonstranterna.
Läs också Nya åtal efter Limhamnskravallerna
– Vi brukar alltid kunna prata med folk. Men detta är det värsta jag har varit med om. Vi fick sparkar mot benen. Det kastades mängder av knallskott och jag fick en hörselskada på höger öra.
– Jag fick också en hoppspark i bröstet, då tumlade jag bakåt och då var där en person som slog mig med en avbruten flaggpinne. Jag kände igen personen från fotbollsmatcher och andra händelser i Göteborg, säger polismannen.
– Just det ska vi ha en särskild rättegång om senare, förklarar åklagare Jörgen Larsson.
Under kravallerna använde polisen sig av hundar för att skingra folkmassorna. En av hundförarna var på plats under fredagens rättegång.
Läs också Mer film från Limhamnskravallerna
– Plötsligt hörde jag en jättesmäll. "Vad fan var det", tänkte jag. Det var en smällare och min hund reagerade så kraftigt att jag fick sätta honom i bilen, så illa däran mentalt var han.
– Tänk er att ni står precis intill en bashögtalare på ett disko och känner tryckvågen. Det här var hundra gånger värre. Det är det värsta jag har varit med om. Det var krigstillstånd, säger hundföraren.

Limhamnskravallerna

Svenskarnas partis torgmöte den 23 augusti 2014 på Limhamns torg urartade i våldsamma kravaller. I mars kom de första åtalen, då tre personer åtalades för våldsamt upplopp.
Enligt åklagare Jörgen Larsson har nu nio personer åtalats för våldsamt upplopp.
Gå till toppen