Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sladdlöst för hårdträning

Vi testar träningslurar som sätter fart på pulsen utan besvärliga sladdar.

Om det känns motigt på gymmet så finns det få enklare sätt att få upp motivationen än bra musik i öronen. Men hörlurarna man använder hemma eller på bussen duger inte alls för extrema förhållanden.
Då behöver man sportlurar som sitter på plats även om det blir skumpigt. och som inte får kortslutning om det kommer lite svett på dem eller man måste tvätta av dem. Dessutom vill man ju inte snubbla på en sladd eller få lurarna ryckta ur örat när de fastnar i träningsredskapen.
Eftersom sladden kan vara i vägen när man tränar så ville vi denna gång ha trådlösa hörlurar. Och för att de inte skulle bli för klumpiga så ville vi ha modeller som man stoppar in i örat. Ytterligare är krav för att vi skulle godkänna dem som lämpliga för träning var att de skulle vara svettåliga och gärna klara regn också.
Dessutom var det viktigt att lurarna var bekväma att ha på och att de satt fast ordentligt. Däremot var ljudkvaliteten mindre viktig och vi nöjde oss därför med att de hade en bra basåtergivning och klarade en relativt hög volym utan att låta illa. Som testmusik använde vi Spotifys spellista ”Cardio”.
Beats Powerbeats2 Wireless
Bluetooth: 2,1+EDR
Batteritid: 6 timmar
Passningstid: Ingen uppgift
Vikt: 24 gram
Vattentålig: IPX4
Pris: 1 800 kronor
Bekväma men bastunga Beats-lurarna är skönare än någonsin och lär inte göra fansen besvikna.
Plus: Snygga och påkostade lurar som sitter skönt. Många bra tillbehör medföljer. Bra tålighet mot svett och regn.
Minus: Väldigt dominerande bas som dränker ut musiken. Väl högt pris jämfört med konkurrenterna. Alla gillar inte båge bakom örat.
Den trådlösa versionen av Beats träningslurar är faktiskt ännu bättre än den trådade versionen. Kvalitetskänslan är bättre och fjärrkontrollen trevligare att använda. Den mjuka bågen gör att de är lättare att ta på sig och skönare att använda, men de sitter ändå fast lika bra. Det enda problemet är att om man använder tättslutande kuddar så blir basen så dominerande att den dränker musiken. Endast för basgalningar.
Betyg (1-6): 4
***
Jabra Sport Pulse Wireless
Bluetooth: 4,0 NFC
Batteritid: 5 timmar
Passningstid: 240 timmar
Vikt: 16 gram
Vattentålig: IP55
Pris: 1 900 kronor
* SÄRSKILT REKOMMENDERAD!
Det fullmatade men tillbakalutade ljudet engagerar inte riktigt men å andra sidan är detta de enda lurarna som mäter pulsen.
Plus: Enda trådlösa lurarna som även mäter din puls. Mängder av funktioner och enkel hantering med smartmobil-app. Sitter bra och är väl skyddade.
Minus: Batteritiden bland de sämre. Inte det mest engagerande ljudet för träning.
Lurarna är mycket tåliga och sitter både bekvämt och säkert om man tar sig tid att hitta rätt öronkuddar och vingar. Man får dock inte riktigt det där bastunga engagerande ljudet. Priset är också ganska högt men det beror på att man får så mycket mer än med andra lurar. De mäter nämligen din puls inne i örat och kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av träningen. Har du inte redan en pulsmätare är dessa därför absolut att rekommendera.
Betyg (1-6): 5
***
JBL Synchros Reflect BT
Bluetooth: 4,0
Batteritid: 5 timmar
Passningstid: ingen uppgift
Vikt: 21 gram
Vattentålig: Svettsäkra
Pris: 900 kronor
* BÄSTA KÖP!
Utmärkta lurar om de passar dina öron men annars kan ljudet bli väl tunt.
Plus: Praktiska finesser som reflexer och magnetfästen. Bra sportigt ljud som funkar bra under träningen.
Minus: Något kort batteritid. Känns klumpiga och det kan vara svårt att hitta rätt passform. Inget fodral medföljer.
Vi gillar att JBL har tänkt på säkerheten och gett lurarna reflexband så att man inte blir påkörd i mörkret. Samt att man kan sätta ihop dem med magneter så att de inte ramlar av mellan passen. Därför är det synd att passformen är lite av ett tärningskast. Om man har öron som passar lurarna så är de bekväma och ger ett rytmfast ljud. Men om lurarna inte sitter bra så tappar man basåtergivningen och de känns obekväma. Prova innan köp!
Betyg (1-6): 5
***
<span style="font-size: 10px; text-transform: uppercase;">Bild: Monster Products</span>Bild: Monster Products
Monster iSport Wireless
Bluetooth: Ja
Batteritid: ingen uppgift
Passningstid: ingen uppgift
Vikt: 17 gram
Vattentålig: Svettsäkra
Pris: 1 000 kronor
Monster bjuder som väntat på bra bas men ljudet tröttar ut öronen i längden.
Plus:Ett bra urval av mjuka öronkuddar och vingar gör dem bekväma. Röstmeddelanden ger bra feedback. Bra basdunk för träningen.
Minus: Stora och lite klumpiga proppar. Det något gälla ljudet gör att man blir trött i öronen.
Gillar man sina Monsterlurar och vill ha mer av samma sak men utan sladdtrassel så är iSport Wireless lockande. De många mjuka kuddarna och vingarna gör att de är bekväma att bära trots att de är väl stora. Ger det bastunga ljud som många vill ha. Men problemet är att diskanten är lite gäll, vilket gör att det känns påfrestande att lyssna länge. De kan säkert passa vissa men vi har lite väl stora invändningar för en rekommendation.
Betyg (1-6): 4
***
Philips ActionFit Airborn
Bluetooth: 3,0+EDR NFC
Batteritid: 6 timmar
Passningstid: 150 timmar
Vikt: 15 gram
Vattentålig: IPX2
Pris: 700 kronor
Plastiga och obekväma Billiga lurar kan verka tilltalande men i verkligheten så fungerar de inte för träning.
Plus: Enkel ihopkoppling tack vare NFC. Överkomligt pris för ett par trådlösa och vattentåliga lurar.
Minus: Gräll färg som inte passar alla. Mycket svåra att få på plats och inte speciellt bekväma medan de sitter kvar.
För det här priset har Philips lyckats bygga ett par lurar som ser lockande ut i teorin. De är busenkla att koppla ihop med mobilen tack vare NFC. Och även om de verkar lite plastiga så klarar de faktiskt av en regnskur. Men i verkligheten fungerar inte den märkliga anordningen som ska hålla dem på plats i örat. De ramlar lätt ut och om de sitter på plats så är de inte speciellt bekväma. Dessutom tappar de helt bort basen då. Tillbaka till testlabbet Philips. Gör om och gör rätt.
Betyg (1-6): 3
***
<span style="font-size: 10px; text-transform: uppercase;">Bild: Bruce Ashley Photography</span>Bild: Bruce Ashley Photography
Plantronics Backbeat Fit
Bluetooth: 3,0
Batteritid: 6-8 timmar
Passningstid: Ingen uppgift
Vikt: 24 gram
Vattentålig: Svettsäkra
Pris: 1 400 kronor
Släpper in omgivningsljud vilket är bra för löpare men dåligt om man vill ha mycket bas.
Plus: Smartaste förvaringen för lurar och smartmobil. Sitter verkligen på plats. Släpper in omgivande ljud.
Minus: Alla gillar inte båge bakom örat. Öronsnäcka gör att de tappar mycket basåtergivning.
Den speciella utformningen gör att Backbeat är perfekta för vissa men olämpliga för andra. Tränar man i trafik så är det bra att höra omgivningen och de som inte gillar proppar i örongången blir också glada. Men är man på gymmet och vill ha maximal bas så blir man besviken. Det är dock inget fel på ljudkvaliteten i övrigt. Lurarna sitter mycket bra på plats och är bekväma, även om det är en smaksak om man gillar en båge bakom örat. Vi är åtminstone nöjda.
Betyg (1-6): 5
***
SMS In-Ear Wireless Sport
Bluetooth: Ja, aptX
Batteritid: 8 timmar
Passningstid: Ingen uppgift
Vikt: 19 gram
Vattentålig: IPX4
Pris: 1 300 kronor
Trots glada färger och tuff framtoning så låter lurarna förvånansvärt återhållna och snälla.
Plus: Generöst batteri som räcker hela veckan. Känns tåliga och är rejält striltäta mot vatten.
Minus: Basen är förvånansvärt nedtonad vilket gör att den pulshöjande motivationen uteblir.
Vill man inte ha Beats eller Monster så måste väl 50 Cents lurar vara minst lika tuffa? De ser åtminstone coola ut med starka färger och läckra material. Dessutom är de faktiskt bland de mer vattentåliga i testet. Men när man väl proppat in dem i öronen och dragit igång musiken så börjar man undra om man stoppat in dem fel. Den förväntade basexplosionen uteblir helt och de låter helt enkelt lite för snällt för att få fart på pulsen i gymmet. Mer yta än substans, helt enkelt.
Betyg (1-6): 4
***
Sony MDR-AS800BT
Bluetooth: Ja, NFC
Batteritid: 4,5 timmar
Passningstid: Ingen uppgift
Vikt: 16 gram
Vattentålig: IPX4
Pris: 1 250 kronor
Låter visserligen bra men har en så frustrerande kontrollknapp att man tappar lusten.
Plus: Väl skyddade mot svett och regn. Lätta att para med mobilen tack vare NFC. Kan bäras på flera sätt beroende på träningsform.
Minus: Bisarrt stora och klumpiga. Väl kort batteritid och irriterande hantering. Spelar inte speciellt högt.
Sony tar verkligen två steg framåt och ett tillbaka med de här lurarna. Å ena sidan är de snygga och välbyggda med ett mycket bra skydd mot väta. Å andra sidan är de så stora att man inte vill visa sig i dem. De har en bra ljudkvalitet men det är svårt att höja volymen tillräckligt. Det får skyllas på den osedvanligt irriterande knappen på ena öronproppen som det är meningen att man ska kunna sköta allt med. Går det att höja volymen mer? Vem vet? Vi gav upp.
Betyg (1-6): 4
***
Yurbuds Liberty Wireless
Bluetooth: Ja
Batteritid: 6 timmar
Passningstid: Ingen uppgift
Vikt: 28 gram
Vattentålig: Svettsäkra
Pris: 900 kronor
De ser tråkiga ut, är obekväma att ha på sig och låter till råga på allt inte speciellt bra.
Plus: Bra för utomhusträning då de släpper in omgivande ljud.
Minus: Klumpiga att ha på sig då de är stora och tunga. Alla gillar inte båge bakom örat. Öronsnäcka gör att de tappar mycket basåtergivning.
Med tanke på hur bra JBL:s egna lurar klarade sig i testet ser vi inte riktigt poängen med att de köpte Yurbuds. De styva bågarna och svårjusterade silkonsnäckorna gör det besvärligt att få dem på sig. Och väl på plats är de inte speciellt bekväma. Dessutom är de stora och klumpiga. Det är visserligen bra att man hör omgivningsljud när man är ute men det gör också att man knappt får någon bas. De minst lyckade lurarna i testet.
Betyg (1-6): 3
***
Jaybird Bluebuds X
Bluetooth: 2,1+EDR
Batteritid: 8 timmar
Passningstid: 250 timmar
Vikt: 14 gram
Vattentålig: Svettsäkra
Pris: 1 400 kronor
* BÄST I TEST
Jaybird låter bäst av alla lurar i testet men kan vara lite knepiga att få att sitta på plats.
Plus: Låter bäst av alla trådlösa träningslurar vi testat. Kan bäras på flera sätt beroende på träningsform. Bra batteritid och bättre tålighet än man kan tro.
Minus: Det kan vara tålamodsprövande att hitta rätt proppar och vingar så att de sitter kvar i örat.
Om man tycker det är onödigt dyrt att köpa speciella träningslurar kan man överväga att bara ha ett par Bluebuds. Det är nämligen de enda sportpropparna där vi inte har några anmärkningar på ljudkvaliteten. När man tränar med dem kan man dessutom bära dem på två olika sätt beroende på träningsform. Men att få dem att sitta på plats kräver jobb med att hitta rätt kombination av öronkuddar och vingar. Det kan det dock vara värt när man får så pass kul under träningspasset.
Betyg (1-6): 5 
Gå till toppen