Kultur

Unik dokumentär om tvångsutvisade

Förvaret

Sverige, 2015. Regi: Anna Persson, Shaon Chakraborty. Med: Aina, Sami, Sophie, Solveig. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.39.

”På den här platsen frihetsberövas människor i väntan på tvångsutvisning.” En text och så en steril ovanifrånbild på en vinkelbyggnad och en gård.
Vi är på Förvaret i Flen. Hit har regissörerna Anna Persson och Shaon Chakraborty, genom ett omfattande förtroendearbete, lyckats skaffa sig unikt tillträde, till platsen som sådan och till de människor som vistas här.
I kontrast mot institutionen med sina trubbiga regler och sin totala brist på flexibilitet ställs mänskliga möten och glimtar av värme, mellan de förvarstagna och personalen såväl som mellan arbetskamrater och mellan inlåsta.
Aina, som klarat sig genom två tjetjenska krig genom att byta identitet men till slut tvingas krypa till korset, tjugoårige Sami som behåller självrespekten och normaliteten genom att diskutera solbränna och livets orättvisor, och skriva klagobrev till ”cheferna”, och de två anställda, Sophie och Solveig, som för sin egen kamp genom att behandla de förvarstagna personligt och servera maten snyggt – alla söker de strategier för att hantera de situationer som livet försatt dem i.
Sophie och Solveig uppmanas att inte glömma att de är tjänstemän framför allt och får kritik för att de genom att vara för sociala orsakar att de arbetslag som strikt följer regelverket hamnar i dålig dager. Men var går gränsen mellan yrkes- och medmänniska?
Med bilder av ändlöst cigarettblossande, nakna, vankande fötter i Stadium-tofflor, uppgivet slående på boxningssäckar och nervöst undergivna leenden förmedlar regissörerna en känsla av en helt omöjlig plats, där människor beskrivs med siffror och kolon, och vardagsvokabulären består av uttryck som rumsvisitering, gå ur förvar och förvarsförhandling.
Men jag saknar ibland en intimitet, fördjupning och tydlighet i berättelsen. Kanske är det omständigheter och restriktioner som ligger bakom, kanske också regissörernas medvetna val att bara observera och registrera. Oavsett, så är "Förvaret" en film som ställer frågor som vi alla borde försöka besvara. Åtminstone inför oss själva.
Gå till toppen