Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Att vara otrevlig har blivit det nya svarta

Foto: Marcia Curtis/AP.
Vad hände med att man får lov att tycka olika? I veckan var det en elallergiförespråkare som hörde av sig till Ring P1 och ville diskutera problemet med folk som blir sjuka av mobiltelefoner.
Programledaren Emmy Rasper påpekade mycket försiktigt och tålmodigt att det inte finns forskning som bevisar elöverkänslighetens existens. Med viss rätt, inte ens på Wikipedia står det att elallergi verkligen finns.
Genast blev Rasper enormt otrevligt bemött av den inringande kvinnan som började orera om att hon kom med ”fakta” och att Rasper bara hade ”åsikter” och till slut fick samtalet avslutas mitt i, på grund av oregerlighet.
Detta är endast ett exempel på att människor numera verkar ha svårt att använda sig av olika ståndpunkter till en hetsig men ändå givande diskussion. Istället, om man inte får medhåll, är det tillåtet att bli direkt otrevlig. Till och med, eller kanske särskilt, mot en programledare i radio.
Kanske dags att ta det gamla fina uttrycket ”vet hut!” till heders igen?
Gå till toppen