Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cecilia Nebel: Vad hade hänt om Lisa hetat Lars?

Lisa Weibull gör allting rätt, men ändå blir det fel. Andra hinner före. Har Lund råd att missa fler chanser?

Cecilia Nebel
Lundabon Lisa Weibull som levde 1883-1970 var en mycket ovanlig kvinna. Redan som barn ville hon syssla med teknik och ritning. Som vuxen blev hon en seriös uppfinnare i en tid då de flesta kvinnor var hemmafruar och skötte om barn och familj. Lisa hade en idé som hon trodde passionerat på – en diskmaskin som kunde göra diskandet enklare, roligare och effektivare.
Lisa Weibull gör allting rätt. Hon genomför en omvärldsanalys för att ta reda på behov och efterfrågan. Hon lämnar in en patentansökan och får verkligen ett patent. Hon kontaktar företag, institutioner och personer som kan testa hennes uppfinning och rekommendera den för andra.
Lisa Weibull lyckas få loss lite pengar från Statens uppfinnarnämnd. Men när hon vill hitta företag som kan serieproducera diskmaskinen kammar hon noll. Ingen har tid. Ingen vågar satsa på en okänd produkt, som dessutom är framtagen av en kvinna.
Efter att ha ställt ut prototypen på Svenska Mässan i Göteborg 1950 lossnar det lite, några företag visar intresse, men i slutänden är det ingen som vågar ta steget och producera.
Lundauppfinnaren Lisa Weibulls diskmaskin är det inget fel på – men den kommer aldrig i produktion. Andra hinner före.
Jag kom att tänka på den här svindlande historien, som nedtecknats av museiintendent Susanne Beckman på Malmö museer, när jag i veckan var med på Lund Grand Prix, näringslivsgalan där det lokala näringslivet i Lund hyllas för sina nya landvinningar.
Vad hade hänt om Lisa Weibull hade fått ordentligt med pengar tidigare i processen? Om företagen hade vågat satsa på en vildhjärna med en djärv idé? Om Lisa istället hade hetat Lars?
Frågan är högst relevant.
Företagarna Lund, Lunds Nyföretagarcenter och Handelsföreningen som utser näringslivspristagarna missar att lyfta fram kvinnorna. Sex företagsledare, alla män, belönas för sina insatser under 2014. De är väl värda sina priser, all heder åt dem. Men med det sagt: självklart finns massor av Lisa Weibulls där ute som skapar nya företag, anställer och utvecklar. Varför synliggörs de inte?
De senaste tre åren har 14 män och en kvinna (i sällskap med en man) fått pris på galan. Utmärkelserna innebär uppmuntran och uppmärksamhet för den som har kämpat och lyckats. Men lika mycket är det en symbolhandling. Pristagaren blir en inspiratör och förebild. Att inte varje gång lyfta fram både kvinnor och män, och kanske till och med tänka etnisk mångfald, är inget annat än en missad chans.
Gå till toppen