Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Kan, vill och vågar

USA behöver världen och världen behöver USA. Hillary Clintons internationella politiska erfarenhet väger tungt.

Redo för kampanj.Bild: Ben Fogletto
Under söndagskvällen väntades det långt utanför det egna partiet på ett officiellt besked från Hillary Clinton, ett besked som till slut också kom. Hemma i USA väcker tanken på Hillary Clinton som president blandade känslor, men för världen är det viktigt att nästa president i Vita Huset vill föra en aktiv utrikespolitik.
Efter åtta år med Barack Obama, som blev landets första svarta president, kan nu USA få sin första kvinnliga president. Det vore onekligen att krossa ett glastak: "Glass ceiling cracker", är en del av hennes presentation av sig själv på Twitter.
Men först måste hon vinna demokraternas nominering innan det är dags att möta en republikansk presidentkandidat. Och mycket – troligen allt för mycket – kommer att sägas och tyckas om detta att hon är kvinna, och att hon dessutom är gift med en tidigare president. Mer avgörande blir förhoppningsvis hennes meritlista och innehållet i det politiska program som hon kommer att gå till val på.
Hillary Clinton har inrikespolitisk erfarenhet efter tiden som New York-senator och utrikespolitisk genom sina fyra år som utrikesminister. I det politiskt allt mer polariserade USA kommer hon att möta hårt motstånd från framförallt den republikanska högern och samtidigt måste hos slåss mot en växande misstro mot det politiska etablissemanget.
Som oftast kommer ekonomi och jobb vara avgörande frågor för de amerikanska väljarna, men den nationella säkerheten hamnar också högt upp på listan. Och medan republikanska politiker ömsom vill öka USA:s makt i världen och ömsom vill vända den ryggen, så har Hillary Clinton sina erfarenheter från tiden som utrikesminister att falla tillbaka på.
Clinton har, när hon tidigare talat om de principer som ska leda amerikansk utrikespolitik, bland annat sagt att det inte räcker att enbart undvika att göra dumheter. Omvärlden behöver ett engagerat USA som bejakar internationellt samarbete. Sedan Hillary Clintons tid som utrikesminister har den arabiska vårens förhoppningar förbytts mot länders söderfall och krig, Rysslands politik har blivit mer aggressiv och världen har inte gjort några större framsteg när det gäller att möta klimathotet. Utmaningarna har inte minskat, utan istället ökat. Liksom betydelsen av vem som sitter i Vita huset under nästa mandatperiod.
Hillary Clinton har såväl i inrikespolitiken som internationellt betonat vikten av att stärka kvinnors rättigheter. Det gäller rätt till utbildning och hälsovård och till politiskt och ekonomiskt deltagande i samhället. I ett globalt perspektiv är det av största betydelse för att lyfta länder ur fattigdom och för att förebygga väpnade konflikter.
Det finns skäl att välkomna att Hillary Clinton kan, vill och vågar.
Gå till toppen