Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mr Cool-skaparen: Jag ville ju aldrig förstöra någons festival

Anton Magnusson.
De senaste dagarna har varit kaotiska för Malmökomikern Anton Magnusson. Hot och namnlistor med krav på att hans karaktär Mr Cool inte ska få uppträda på Emmabodafestivalen. Nu berättar han om varför han hoppar av festivalen. 
På fredagsmorgonen den 10 april sitter nöjesprofilerna Carolina Norén, Fredrik Virtanen och Hanna Fahl i SVT:s morgonsoffa när programledaren Lotta Bouvin-Sundberg byter ämne och säger ”nu ska vi prata om den kontroversiella rapparen Mr Cool som utmärker sig med kvinnohatande och sexistiska texter”. Delar av videon till ”Tjejer e som tjejer e” spelas upp där han inleder med att kalla tjejer för horor.
Carolina Norén, programledare för ”Svensktoppen” i Sveriges radio, tar till orda direkt och kallar det en självsanering att Mr Cool ställt in sin konsert på Emmabodafestivalen och undrar varför man ska ägna tid åt Mr Cool när det finns så många talangfulla som sysslar med musik. Som avslutning säger hon ”har vi inte nog med problem, måste vi ha en Mr Cool också?”
*
Några timmar senare samma dag sitter Malmökomikern Anton Magnusson på restaurangen Nya Tröls i Malmö och har svårt att ta in de senaste dagarnas uppståndelse. Hans hiphopkaraktär Mr Cool har plötsligt blivit rikskändis efter att han tackat ja till en spelning på Emmabodafestivalen. När beskedet kom startades det snabbt en facebookgrupp och en namninsamlingslista i protest för att tvinga arrangörerna att avboka. Anledningen: Mr Cools extremt provocerande texter.
Arrangören Håkan Karlsson på Emmabodafestivalen vägrade och har sagt att han ”kommer inte att avboka Mr Cool annat än i samband med min avskedsansökan”.
Men till slut blev det för mycket för Anton Magnusson. I onsdags gav han ett kortfattat besked på Twitter om att han hoppar av spelningen.
–Jag ville ju aldrig förstöra någons festival. Vissa skrev att de inte skulle känna sig trygga på festivalen om jag uppträdde där och då valde jag att hoppa av. Jag gillar ju ändå inte att spela live, säger Anton Magnusson.
*
Idag är Anton Magnusson en respekterad ståuppare som gjort P3-humor med Specialisterna och turnerar med sina kollegor Simon Gärdenfors och Petrina Solange. Men för tretton år sen satt han hemma hos en kompis och började göra rapmusik med mikrofonen i datorn.
– Vi hade börjat göra hiphop med skämttexter. Han var aktiv i Ung vänster, så när han skulle ner i tvättstugan började jag skriva och spela in den absolut värsta texten jag kunde tänka mig för att göra honom så arg som möjligt. Jag hade med allt som han störde sig på. När han kom tillbaka spelade jag upp den och han bara skrattade.
Kompisen lade upp låten på hiphop-communityt Whoa och efter en stund hörde han av sig och berättade att Antons låt hade fått jättestor uppmärksamhet. Där och då skapades karaktären Mr Cool som sedan fått fortsätta kasta ur sig provokationer.
– Musik var ju det enklaste sättet att få ut humor. På den tiden fanns ju inte Youtube så att man kunde få ut filmer enkelt, men man kunde enkelt få ut musik som folk kunde ladda ner. Hade jag varit nitton idag så hade jag haft en youtubekanal och gjort humor där.
De senaste åren har han dykt upp i rapbattle-sammanhang och för fem år sedan släppte Mr Cool plattan ”Rap Hop (Saker som barnbarnen inte borde veta)” med väldigt provocerande texter som kallats för sexistiska, rasistiska och homofobiska. För att ni ska förstå nivån så kan han i texter skriva att han ska våldta tvååringar så att de blöder och äta deras bajs och att han hatar kvinnor, bögar, cp-skadade och ”negrer”.
Nu har Mr Cool fått leva i tretton år och Anton Magnusson hade precis tänkt ta sitt avsked till musiken. Han tänker göra en battle-rap som Mr Cool i maj, släppa sin sista skiva då och sen skulle han då göra sin avskedsspelning på Emmabodafestivalen.
– Jag är ju mer intresserad av standup än av musik. Det är ju det jag vill göra, så att den här stormen kom nu är opassande för min del. Emmaboda var ju avslutningen – det var min fina tanke.
Istället blev det något helt annat och Mr Cool blev ett diskussionsämne på riksnivå. Och Anton Magnusson har förståelse för kritiken mot honom.
– Det är ju inte alla som gillar den här sortens humor och kan skratta åt det. Och på Emmabodafestivalen kan man ju inte välja. Det är en liten festival där man går förbi spelningen även om man inte vill höra musiken. Så jag fattar om unga tjejer inte vill åka på festival och höra att de är horor. Och jag vill ju inte att en ung tjej som köpt sin första festivalbiljett ska låta bli att åka. Men jag trodde nog att ungdomar idag har rå humor och skulle förstå att om Emmabodafestivalen har bokat mig så har de kollat upp att det inte är mina riktiga åsikter.
*
Och det är ju där någonstans kärnan ligger. Vad är riktiga åsikter? Var går gränsen mellan Mr Cool och Anton Magnusson? I vissa tidiga podcastintervjuer har han varit i karaktär när han svarat, vilket gjort det än mer omöjligt att veta.
– Det är klart att Mr Cool är en karaktär. Det är ju inte så att jag tycker att man ska våldta någon. Sen kan det absolut slinka in någon annan rad som jag håller med om, men det är ju aldrig de grövsta åsikterna. Samtidigt gillar jag att odla myten och låta lyssnaren sväva i ovisshet. Det är lite som Louis CK i hans standup ”Of Course … But Maybe”.
I början av musikskapandet gjorde han många låtar med rasistiska och sexistiska åsikter. Något han idag säger att han inte längre vill göra.
– Det rasistiska har helt försvunnit och finns det kvar så är det i ett tydligt skämt. Och det har med samhällsklimatet att göra. Idag finns Sverigedemokraterna, en tydlig politisk rörelse som har vissa av de här åsikterna på riktigt, och då blir det ju mindre roligt att skämta om att man är rasist. På tidigt 2000-tal så fanns det ju ingen som på allvar var rasist. Så på ett sätt är det idag därför mindre roligt att skämta om att man är rasist. Fast… å andra sidan blir det nästan roligare.
Samma sak säger han om feminismen. Eftersom det finns så starka motståndare till kvinnofrågan så väljer han idag att skämta om annat eftersom han inte vill att texterna ska användas i politiska syften. Så på den nya skivan skämtar han istället mycket om homosexualitet.
– Det finns ju ingen som stör sig på homosexuella idag, förutom kanske några gubbar och tanter. Homofobi är ju så fel i tiden, så därför känns det roligt att skämta om det.
Var går gränsen då? 
– Det är ju det jag utforskar. Jag vet inte var gränsen går och det är ju därför det har blivit så här. Det här var ju ett fall där gränsen blev otydlig där folk inte kan välja om de vill lyssna. Och det är en gräns som jag inte känner är så kul att gå över. Men det är ju inte den allmänna gränsen, det kanske finns folk som vill gå över den.
I livesituationen blir gränsen ännu otydligare och det är därför Anton Magnusson inte gillar att göra konserter.
– Det är en sak att lyssna på en av mina låtar på skiva som en sketch. Men att stå där på en scen med fulla ungdomar framför som sjunger med i att tjejer är horor. Det blir en uppviglarkänsla som är rätt obehaglig.
*
Fotostudenten Jenny Stjernström i Sundsvall var den som startade namninsamlingen och hon är glad att Anton Magnusson har ställt in sin spelning på Emmabodafestivalen, men hon är inte alls nöjd.
– Det är ju bra att han själv har insett att hans musik inte hör hemma på en musikfestival. Jag och många andra vill inte höra någon som framför den sortens texter där. Men jag är inte glad eftersom arrangörerna fortsätter att stödja bokningen, säger Jenny Stjernström.
Vad är din tolkning av Mr Cool?
– Jag fattar inte hur någon kan känna tillfredsställelse av att skriva sådana texter. Många säger att man måste förstå vem han är och att han är känd för sin humor. Men vem Anton Magnusson är tycker jag är helt irrelevant. Det jag är emot är att Mr Cools texter ska få framföras på en festival där folk skulle känna sig otrygga.
Malmökomikern Kringlan Svensson står på andra sidan.
– Mr Cool är en roll som Anton har skrivit manus till och framför. Att bli arg på Mr Cool är som att bli arg på Jan Malmsjö för att han är arg i ”Fanny och Alexander”. Eller som att bli arg på Kurt Olsson. Men jag fattar ju psykologin bakom varför folk blir arga. Men jag vill inte vara i laget som vill förbjuda och sätta klisterlappar på cd-skivor. Jag är ledsen, men jag vill inte vara med i töntlaget.
Finns det inte en gräns för vad man kan skämta om?
– Man måste skilja på saker. Jag har en gräns för mig själv. Jag gör inte vad som helst. Sen finns det också en gräns för vad jag tycker är roligt. Men jag vill inte upphöja min personliga smak till allmän moral, för saker och ting förändras. Förr var det okej att slå barn i skolan och idag är det en helt horribel tanke. Alla moralregler är alltid under förhandling, säger Kringlan Svensson.
*
Anton Magnusson håller nu på att avsluta inspelningarna av sin kommande Mr Cool-skiva och där kommer den senaste tidens kontrovers att komma in i låtarna.
– Jag har ju inget agg mot de som tycker att mina texter är otäcka. Däremot går jag ju hårdare åt de som gick hårt åt mig med personangrepp och hot. Jag brukar ju störa mig på folk som gör något grovt och sen gnäller på att de blir hotade. Lite så är det ju mer internet, man får nästan räkna med det. Det är nåt helt annat om man går till handling.
Detta är den första intervjun Anton Magnusson gör på riktigt om hela kontroversen. SVT Opinion ville att han skulle skriva en debattartikel, men det gick inte riktigt som de hade tänkt.
– Jag skrev hela debattartikeln i min twitterkaraktär som inte kan stava och aldrig har någon röd tråd eller tydlig åsikt. Det blev en jätterolig debattartikel, men de kunde ju inte publicera den.
Nu väntar även ståuppturné med Specialisterna och då blir det fortsatt grov humor. Eller ”grov humor” som Anton Magnusson hellre vill kalla det.
– Min ståupp är inte alls lika grov som Mr Cool. Det är inte den sortens humor jag gillar när det är ståupp. Då vill jag ha lite mer finess i skämten.
*
Men vad är det då som är roligt med så överdrivet provocerande humor? Anton Magnusson går tillbaka till SVT:s morgonsoffa och tar Carolina Norén och Fredrik Virtanen som exempel.
– När hon ska säga att hon vill fråga mig vad som är så kul med att äta aborterade foster så börjar hon och Virtanen att fnissa. Och det är ju svaret på den frågan. Det är ju så otroligt fel att säga sådana saker att även folk som inte tycker att det är roligt tycker det är roligt. De började i alla fall fnissa.
Gå till toppen