Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnliga professorer halkar efter

Löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga professorer vid Lunds universitet har ökat igen. Det framgår av en löneanalys som fackförbundet Saco-S har tagit fram.

Efter riktade satsningar från universitetet hade löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga professorer med likvärdiga förutsättningar år 2013 krympt till 194 kronor i månaden. Men förra året ökade skillnaden igen och är nu enligt fackets siffror drygt 300 kronor.
– På en lön om 60 000 kronor i månaden är 300 kronor egentligen inte så mycket. Men detta är en löneskillnad som alltid missgynnar kvinnorna, säger Mats Cedervall, löneförhandlare för Saco-S vid Lunds universitet, till tidningen Lundagård.
Facket och arbetsgivaren förhandlar nu om årets lönerevision. Veronica Gummesson, avdelningschef med ansvar för bland annat lönebildning, säger till Sydsvenskan att lönestatistiken måste brytas ner ytterligare för att se vad skillnaderna beror på.
– Där vi kan se skillnader i lön måste det analyseras och vid behov åtgärdas. Vi som parter är överens om att osakliga löneskillnader inte ska förekomma.
Enligt Universitetets lönepolitiska program ska lönesättningen vara individuell och differentierad. Den ska också vara oberoende av kön och etnisk tillhörighet.
Gå till toppen