Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vem är egentligen hysterisk?

Bilder av Dora. Över Sara Gordan och Kerstin Munck. Atrium.Första meningen: ”Dessa händelser framträder som en skugga i drömmarna, de blir ofta så påtagliga att man tror sig kunna röra vid dem med handen, men trots detta flyr de och låter sig inte belysas helt, och om man går okunnigt eller oförsiktigt fram, kan man inte avgöra om scenen verkligen har ägt rum.”

PublishYear: 2015.
”Tala henne till förstånd” ber fadern. Året är 1900 och en pappa tar sin 18-åriga dotter till doktor Freud då hon är deprimerad, har nervösa problem med halsen och man har funnit ett självmordsbrev. Föga förvånande ges hon diagnosen à la mode: hysteri. Hon heter Ida Bauer men ska kallas Dora i Freuds ”Bruchstücke einer Hysterie-Analyse”. Fallet Dora blir ett av Freuds mest kända. Om nu Dora är hysterisk så har hon goda anledningar till det. Det är inte hon som är sjuk (läs pervers) utan omgivningen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen