Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Polisens omorganisation får kritik av polisfacken

Sedan polisens omorganisation tvingas poliser i yttre tjänst täcka upp som arrestvakter. 
– Vi blir helt enkelt färre på fältet, säger David Henriksson, polis och fackligt förtroendevald.

David Henriksson, polis och fackligt förtroendevald, slår larm.Bild: Patrick Persson
I Malmöpolisens arrest krävs en bemanning på drygt 50 personer. Fram till och med årsskiftet arbetade civilanställda som arrestvakter där, men de har nu blivit betydligt färre, och ett trettiotal poliser som annars skulle ha arbetat i yttre tjänst kallas därför in för att täcka behovet.
– Om vi inte har pengarna till att anställa civila så får vi använda den personal vi har, säger Mats Karlsson, biträdande polischef.
Men enligt facket Seko Polisen Region Syd äventyras verksamheten när poliser arbetar med sådant de inte är utbildade till.
– Vi blir helt enkelt färre på fältet, säger David Henriksson, polis och fackligt förtroendevald.
Han beskriver sin arbetssituation som "oerhört pressad".
– Det är fullkomligt kaos inom Malmöpolisen just nu. När jag arbetade i helgen var vi fem man som patrullerade i centrum istället för tio-tolv som vi brukar vara. När det uppstod ett stort bråk vid Etage kunde vi inte få förstärkning. Det är bara en tidsfråga innan kollegor eller allmänheten far illa för att vi inte har tillräcklig bemanning.
Mats Karlsson tillstår att omorganisationen inom polisen tar kraft och tid.
– Men vi är inte underbemannade på fältet. Jag har själv sagt till mina medarbetare att om ni är för få, ta in folk på övertid, gör vad som krävs, ni kommer aldrig att få skäll av mig för det, säger han.
På onsdag kommer facket att ta upp underbemanningen i förhandlingar med polisledningen.
Gå till toppen