Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cykeln är en vinstmaskin – bilen en förlustaffär

Samhället går med direkt vinst för varje kilometer du cyklar, enligt Stefan Gössling, forskare och professor vid Lunds universitet.

Bild: Mikael Anjou
Han och en kollega i Australien har undersökt hur Köpenhamn räknar på trafiken.
Det kostar din kommun ungefär en krona och femtio öre för varje kilometer som en bil kör där. Om du i stället cyklar samma sträcka tjänar samhället en och sextio.
Om det nu är så lönsamt med cykling, varför är inte hela Malmö och Lund en enda cykelbana?
– Det är kommunerna som får betala bygget av cykelbanor. Men det är mest staten som spar pengar när folk cyklar, säger Stefan Gössling.
Bakgrunden är att cyklister har bättre hälsa än andra, och därför har de färre sjukdagar. Det är bra för staten som inte behöver betala sjukpenning och för arbetsgivare som inte behöver kalla in extra personal vid sjukdom. Säkrare cykelvägar minskar också risken för olyckor, som kostar arbetsgivare och staten Sverige stora pengar.
– En slutsats vore att staten kunde stötta kommunerna med de insparade pengarna.
De båda forskarna har vetenskapligt utvärderat Köpenhamns sätt att värdera trafiken, som tar hänsyn till luftföreningar, klimatförändringar, resväg, buller och hur mycket olika sorters fordon sliter på gatorna.
Bilens fördelar, som lastförmåga och handikappvänlighet, varför finns inte de med?
– Man kan välja vad man räknar in. Köpenhamn är unikt, för där har politikerna enats. Det har vi sedan tolkat vetenskapligt, för att skapa en modell för andra städer, säger Gössling.
Det kan ta längre tid att cykla än att åka bil, men det är inte inräknat i siffrorna ovan. Det är cyklistens egen tid, inte samhällets.
Stefan Gössling själv bor på Öland.
– Jag cyklar inte till jobbet, medger han.
I Lund är siffrorna nya, men man drar samma slutsatser som forskarna.Läs mer här.
I Malmö prioriterar man redan cyklisterna, säger gatukontorets chef. Läs mer här.
Gå till toppen