Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett skånskt klipp i en galen värld

Det är hennes livs största idrottsäventyr. Paulinda Friberg riktigt bubblar av förväntningar inför världscupfinalerna i dressyr i Las Vegas.
– Det är galet. Men det är ju också en galen stad jag befinner mig i.

Det är ibland lätt att bli bortskämd och blasé i dagens elitidrott. Du är så långt från den världen när du kommer i samtal med Paulinda Friberg från Äspinge utanför Hörby.
En målmedveten, hårt arbetande 41-åring som med stor envishet driver sig själv och sin verksamhet framåt.
– Det är ju nästan en saga nästan att det har blivit så här, säger hon.
För ett knappt år sedan låg hon på intensiven på SUS i Lund efter en svår ridolycka.
– Ja, det har hänt mycket det sista året, konstaterar hon kort.
Olyckan gav viktiga erfarenheter. Två månader senare tävlade hon i Falsterbo och i somras blev hon uttagen som VM-reserv.
Och nu Las Vegas och världscupfinal .
– Jisses, det här är hur stor som helst. Det är knappt att jag fattar det själv.
I lördags anlände Paulinda Friberg till den omtalade spelstaden i USA som en något udda figur i startfältet.
Arrangörerna ville veta vem som var hästskötare och trodde inte på henne när hon talade om att hon måste ha ett registrerat passerpass som skötare också.
– Så nu är jag registrerad som dubbelarbetande, säger hon och skrattar.
Det är hon van vid.
Paulinda Friberg njuter av varje minut i Las Vegas.
– Lapponia klarade sin första långresa med flyg bra. Karantänen och hästbesiktningen gick också smärtfritt.
Eftersom det inte funnits så stort utrymme att jobba med hästen har hon även hunnit med ett turistliv några dagar.
– Vilken upplevelse att ha åkt helikopter över Grand Canyon. Det var magiskt. Jag har kunnat bada i poolen och sola lite grann. Och jag har vandrat på Street och kollat in alla casinon och spelat bort alla mina pengar.
Hon skrattar igen. De pengarna har hon inte.
Paulinda Friberg har bekostat nästan hela resan till världscupen själv. Hon har ingen stor sponsor och mycket begränsad stöttning från Ridsportförbundet.
– Jag har jobbat till halv tio på kvällarna i hårsalongen för att få ihop pengar ända in i det sista. Det är ingen gratisresa för mig .
Hon driver företaget Hair and Horse Äspinge AB. Hair står för frisörverksamheten, och när hon inte pysslar med hästarna, hyr en stol i en salong på Bantorget i Lund.
– Det är det här hästlivet som jag brinner för, då är det värt att offra sig ibland. Men det är inte så att jag helt saknar hjälp, min familj och mina vänner är fantastiskt på att hjälpa till och stötta. Utan dem skulle jag aldrig orka.
Världscuphästen Lapponia köpte Paulinda Friberg två och ett halvt år gammal i Tyskland och har utbildat och format henne själv i elva år.
Hur kommer Lapponia att tackla Las Vegas?
– Hon älskar att få uppmärksamhet så det kommer säkert att gå bra. Här är varmt, 35 grader, men det klarar hon också.
Thomas & Mack Arena är dock speciell.
– Det är trångt så domarna får sitta på läktaren, det är ovanligt. Det häftigaste jag gjort hittills är att rida inför ett utsålt Scandinavium. Det här hoppas jag ska bli minst lika häftigt.
– Jag har ingenting att förlora. Jag ser det lite som en bedrift bara att ha kommit hit, säger Paulinda Friberg.

Paulinda Friberg

Ålder: 41 år.
Familj: Singel.
Bor: På gård utanför Äspinge mellan Löberöd och Hurva.
Yrke: Driver Hair and Horse Äspinge AB.
Udda merit: SM-brons i hårklippning.
Dressyrmerit: Världscupdebut i maj 2013, VM-reserv i Normandie 2014.
Aktuell: Rider världscupen i dressyr fredag och lördag i Las Vegas. Hennes första världscupfinal.
Så går det till
Arton ryttare är startberättigade i den inledande obligatoriska Grand Prix-klassen som avgörs sent torsdag kväll. Förutom Paulinda Friberg finns även det svenska ekipaget Malin Hamilton och hästen Fleetwood med i startlistan
Alla arton går också vidare till küren och gör där upp om den totala världscupsegern, förutsatt att ekipaget når över 58 procent. I küren startar alla ryttare om på noll. Den avgörs lördag kväll och sänds direkt i SVT 24 med start klockan 21.
Ryttarna i dressyrens världscupfinal rider om totalt 2,2 miljoner svenska kronor. Segern är värd nästan en halv miljon svenska kronor.
Kuriosa
Anky van Grunsven är hittills regerande världscupfinaldrottning med nio segrar under perioden 1995 - 2008 med Bonfire och Salinero.
Charlotte Dujardin, Storbritannien, med Valegro vann finalen i Lyon förra året på 92,179 procent. Tinne Vilhelmson Silfvén med Don Auriello var fyra.
Louise Nathhorst med Walk On Top vann 1998 världscupfinalen i Scandinavium under Göteborg Horse Show. Det var Sveriges första och hittills enda seger i en världscupfinal i dressyr.
Gå till toppen