Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två bibliotek hotas av nedläggning

Nöbbelövs bibliotek hotas av stängning, liksom Järnåkra biblioteket. Fyra tjänster kan försvinna från fritidsverksamheten.
Kultur- och fritidsnämnden står inför stora besparingar nästa år.

Bild: Foto: Amelie Herbertsson
Kultur- och fritidsnämndens budgetramar för nästa år är snäva. Ingen uppräkning för kostnader och löner har gjorts vilket i praktiken innebär att besparingar på drygt sex miljoner kronor måste göras.
– Det ser mycket problematiskt ut. Får vi inte tillskott av pengar av kommunfullmäktige i juni måste hela verksamheter plockas bort, säger Joakim Friberg (S), ordförande i nämnden.
I ett förslag som politikerna ska ta ställning till vid sitt nästa möte finns en rad idéer till besparingar, däribland nedläggning av Järnåkrabiblioteket och Nöbbelövs biblioteket. Det motsvarar en besparing på drygt 1,3 miljoner kronor.
– Under åren har det gjorts besparingar på Stadsbiblioteket men nu går inte det längre. Därför finns det inget annat alternativ än nedläggning av biblioteken på Nöbbelöv och Järnåkra. Nöbbelövs bibliotek kommer att stängas på grund av renovering av lokalerna men nu är det tveksamt om det kommer att öppnas igen. Samtidigt väljer vi att satsa på bokbuss i området så det är inte säkert att det blir negativt för Nöbbelövsborna, säger Joakim Friberg och påpekar att skolbiblioteken blir kvar.
En tjänst föreslås försvinna på Kulturskolan liksom fyra tjänster inom fritidsverksamheten som under de senaste tio åren har tvingats spara en miljon kronor om året, enligt Friberg. Konsekvenserna blir ett försämrat utbud och en hårdare åtstramning av den öppna verksamheten.
– Fritidsgårdarna har en förebyggande verksamhet så det kommer att drabba en ovärderlig verksamhet som gör dagliga insatser. Risken nu är att det blir svårare att agera när det är oroligt i vissa områden.
Skötseln avkommunens idrottsplatser minskas och avtalet med Delphinen­badet föreslås sägas upp vilket innebär att simskolan där upphör. Ytterligare ett förslag till besparing är att minska öppettiderna på bowlinghallen.
Därtill föreslås nedskärningar i program- och projektbudgetar vilket innebär att Kulturnattens utbud minskas.
På förslag finns även indragna bidrag till kulturkollon samt till Litteralund.
Gå till toppen