Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför bytte Trafikverket spår

Risken att Europeiska investeringsbanken skulle kräva tillbaka bidrag är ett viktigt skäl till att Trafikverket ändrade sig om pengar till spårvägen i Lund.
Det bekräftar Lennart Andersson, regionchef för Trafikverket Region Syd.

Bild: Metro arkitekter/Lunds kommun
När Trafikverket i mars träffade representanter för Lunds kommun var beskedet att verket inte planerade att Lund skulle få statliga pengar genom de så kallade stadsmiljöavtalen 2015.
Däremot var Lundaprojektet intressant och kunde vara aktuellt för statlig finansiering 2016.
Men i veckan meddelade Trafikverket att man hade ändrat sig : Lund finns med på listan för projekt som Trafikverket rekommenderar ska få pengar redan i år.
En viktig anledning till att Trafikverket svängt är de pengar som Europeiska investeringsbanken, EIB, har satsat i det skånska spårvägsprojektet, som även inkluderar planerade spårvägar i Malmö och Helsingborg. Det rör sig om cirka 27 miljoner kronor.
Om inte spårvägsbygget kommer igång snart kan EIB komma att återkräva bidraget.
– När vi träffade Lund så pratade vi igenom deras ansökan. Då framkom det att det var ytterligare delar som inte hade varit riktigt tydliga i deras ansökan till den arbetsgrupp som sitter och tittat på det här, bland annat att det finns en risk att man skulle kunna bli återbetalningsskyldig. Bidragen från Europeiska investeringsbanken har ju varit villkorade med att man har någon form av igångsättning det här året, säger Lennart Andersson, regionchef för Trafikverket Region Syd.
– Det blev väldigt konstigt om staten skulle föreslå att bevilja bidrag 2016 och så har Lund med flera fått betala tillbaka pengar 2015.
Lunds kommun vill att staten ska stå för halva investeringen av spårvägen, vilket skulle bli 367 miljoner kronor.
Eftersom Trafikverket tycker att totalt sex projekt ska få pengar i år och det finns 500 miljoner kronor i stadsmiljöavtalen varje år så har en del tvivlat på att Lund skulle kunna få alla pengar som man vill ha.
Men enligt Lennart Andersson har det aldrig varit aktuellt att Lund ska få hela summan under 2015. Om kommunen och verket tecknar ett avtal kommer det även att finnas en plan för när pengarna ska betalas ut.
– Lunds bidrag från staten, förutsatt att det beslutas, kommer att löpa över flera år, säger Lennart Andersson.
Gå till toppen