Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Försvaret en triumf för Löfven

Fyra miljarder kostade det statsminister Stefan Löfven att köpa sig fri från en utredning om Nato.
Uppgörelsen med alliansen om försvaret är en seger för regeringen.
Visserligen landar kompromissen om de militära anslagen nästan exakt på den summa Moderaterna krävt: 10,2 miljarder kronor extra under perioden 2016-2020.
Men det avgörande för den rödgröna regeringen var att inte bli påtvingad en utredning om ett svensk medlemskap i Nato.
Nu står det i uppgörelsen att Sveriges internationella samarbeten ska utredas. Men samtidigt slås fast att alliansfriheten inte ska utvärderas. Det betyder i klartext: inget Natomedlemskap.
Regeringen siktar istället på att bygga ut samarbetet med Finland och de övriga skandinaviska länderna.
För Löfven var det extremt viktigt att få till stånd en bred överenskommelse.
Sverige har en gammal tradition av att göra upp över blockgräsen om försvaret. I ett läge när Vladimir Putins Ryssland annekterat delar av Ukraina och agerar hotfullt runt Östersjön hade det varit katastrof för Socialdemokraterna att bara ha Miljöpartiet och Vänsterpartiet bakom sig. V får ju liksom SD inte ens vara med i försvarssamtalen.
Nu blir det fem partier som enas: S och MP plus M, C och KD.
"Uppgörelsen är en signal till svenska folket att det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag för att hävda landets intressen", sade försvarsminister Peter Hultqvist på en pressträff med politiker från alla de fem partierna.
För några dagar sedan hoppade Folkpartiet av förhandlingarna. Detta sedan Jan Björklund insett att det inte skulle bli någon utredning om Nato, som han drivit så hårt, och inte heller så stor höjning av försvarsanslagen som han krävs.
Nu när uppgörelsen är klar har Stefan Löfven säkert inget emot att alliansens splittrats.
Att försvarsanslagen skulle höjas var alla överens om från början. Regeringens utgångsbud var drygt 6 miljarder under perioden. De tre kvarvarande allianspartierna drev 13,7 miljarder.
Till slut enades man på halva vägen.
Det betyder att försvaret får i snitt drygt två miljarder mer per år i anslag.
ÖB Sverker Göranson har krävt betydligt mer än så. Men även han är säkert nöjd med att det blir en bred politisk enighet.
Gå till toppen