Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inbrottstjuv lurade larmkod av barn

Inbrottstjuven ringde till deras dotter och sa att det var från polisen — och lurade henne att uppge koden till inbrottslarmet.
– Det är obehagligt när de ringer till barn, säger Anna-Karin Åberg.

Det var i onsdags morse när familjen var på väg till skola och arbete som inbrottet genomfördes.
Anna-Karin Åbergs 11-åriga dotter fick ett samtal på sin mobil just när hon skulle gå in på sin första lektion.
– De sa att det var från polisen och att det var inbrott i vårt hus. Och att de ville veta om det var någon inne i huset och vad vi hade för kod.
– Eftersom de sa att de var från polisen så berättade hon koden.
Dottern ringde sin pappa och berättade om samtalet. Han kontaktade i sin tur larmföretaget och fick veta att larmet inte hade satt igång. Larmföretaget skickade en väktare till huset.
Uppgifter från larmföretaget visar att tjuven eller tjuvarna gick in i huset och larmade av och sedan gick ut igen. Tio minuter senare gick de in igen och den här gången stängde de inte av larmet som gick igång.
– De har förmodligen klantat sig. Då var larmbolaget redan på väg med väktare och polisen larmades när larmet gick igång, säger Anna-Karin Åberg.
Smycken och dotterns sparpengar som förvarades i en burk stals vid inbrottet.
Det finns inga brytmärken på ytterdörren.
– Det är obehagligt att de förmodligen har kommit in med nyckel. Vi har inte lämnat ut nyckel till någon.
Familjen misstänker att någon har sett numret på dotterns nyckel och fått gjort en kopia. Låssmeder som familjen och Sydsvenskan har varit i kontakt med uppger att det är möjligt.
– Man ska nog ha små huvor på sina nycklar för att dölja numret. De har förmodligen fått numret först och sedan spanat på huset. Det verkar som om det är ganska väl planerat det hela. Det är väldigt obehagligt, säger Anna-Karin Åberg.
Det är svårt för barn att hantera sådana samtal som hennes dotter fick, menar hon.
– De som ringer kan hänvisa till polis eller larmbolag. Alla typer av auktoritet kan göra att barn svarar. Därför vill vi gärna varna andra föräldrar.
– Samtidigt är vi glada att vår dotter ringde direkt till sin pappa. Då kunde väktare snabbt komma dit.
Lundapolisen utreder brottet som rubriceras som grov stöld. Inre befäl Cecilia Qvarnström har inte hört talas om metoden tidigare.
– Det är första gången jag stöter på det här. Men det lär bli fler gånger. Det kan vara viktigt att uppmärksamma det här.
Gå till toppen