Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lastcykeltur för äldre i Lund


Politikerna säger ja till att gå vidare med Centerpartiets förslag att kopiera Köpenhamnsprojektet "Cykling utan ålder".

Lastcykeltur för äldre i Köpenhamn.Bild: Peter Frennesson
Tanken är att låta volontärer cykla runt med äldre från Lunds äldreboende på en rickshaw.
– Allt som kan göra att de äldre får frisk luft och får uppleva naturens skiftningar är av värde. Med dessa cyklar kommer de äldre längre än vid promenader, säger Inga-Kerstin Eriksson (C) som tillsammans med partikollegan John Lager kommit på idén.
Och samtliga politiker i vård- och omsorgsnämnden nickar instämmande. Nu ska en utredning kickas i gång och i den ska ansvars- och säkerhetsfrågor besvaras. Enligt förslaget kan cykelprojektet kopplas till volontärförmedlingen.
– Det vore roligt om vi kunde prova det redan till höstkanten på något av äldreboendena, säger Inga-Kerstin Eriksson.
Vem ska betala och sköta cyklarna?
– Kanske kan vi leasa cyklar, kanske kan någon sponsra cyklarna. En eldriven lastcykel kostar omkring 36 000 kronor. Och det är viktigt att den är eldriven för det ska inte vara jobbigt för volontärerna att cykla i backar. Allt detta ska nu utredas, säger hon.
"Cykling utan ålder" startade i Danmark där frivilliga cyklar omkring i närområden med äldre på anpassade cyklar som ett sätt att öka livskvalitén.
– Det finns också i Canada och i Norge. Det finns också funderingar att introducera det på Habo gård.
 
 
Gå till toppen