Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu får Lund ett cykelkök

– Malmö har haft cykelkök i flera år. Och så finns det inte i studentstaden Lund – det är ju helt galet! Så säger Vera Chudnikova som är en av tre bakom Lunds nya självhjälpsverkstad.

En plats med verktyg för att du själv ska kunna laga din cykel öppnar på tisdag på Stenkrossen, men tjuvstartar under cykeldagen på Stortorget.
– Det är en sådan glädje att se någon som just lyckats laga sin cykel. Det är inte svårt, säger Bart Oostenrijk.
Bike kitchen Lund kommer att vara öppet på tisdagar mellan klockan 19 och 21.
– Vi vill gärna ha öppet på lördagar också, men då behövs det fler volontärer, säger Bart Oostenrijk.
Tanken är att Lundaborna ska komma hit och lära sig reparera sina cyklar, men också att det ska bli en träffpunkt. Vera hoppas också att de ska kunna lära nybörjare att cykla. Själv lärde hon sig cykla på sin brors avlagda cykel, där pedalerna inte fungerade. Nästa cykel var en variant utan bromsar.
– Jag lärde mig en speciell teknik för att cykla över de trefiliga vägarna hemma i Vitryssland.
När Bart Oostenrijk var liten brukade han och hans vänner fiska upp gamla cyklar ur en sopcontainer hemma i Nederländerna, som de reparerade med blandat resultat. Nu forskar han i fysik i Lund och håller sin gamla cykel från 1937 rullande. Han hoppas på lite workshopar framöver.
– Man får improvisera lite mer när man lagar gamla cyklar. Det är kul.
Vem finansierar Cykelköket?
– Alla är volontärer och vi är på Stenkrossen gratis. De har bidragit med lite enkla verktyg och Bart har tagit med sina egna. Anders Söderberg på Lunds kommun ska ha ett stort tack för all hjälp. Alla som vill bidra på något sätt är välkomna, säger Vera..
Varför har ni ett engelskt namn?
– Många i Lund är engelsktalande och alla svenskar förstår engelska, säger Vera.

Cykeldag i morgon

Mellan klockan 10 och 14 är det cykeldag på Stortorget. Den nya cykelkartan delas ut. Naturskyddsföreningen ger tankar och idéer kring cykelsemester. Kommunens trafikutvecklare berättar om planer för cykelstaden. Bike kitchen Lund är på plats och visar hur man reparerar sin cykel.
Gå till toppen