Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De vill rädda sina bibliotek

Två bibliotek hotas av nedläggning och protesterna låter inte vänta på sig.
– Förslaget är en katastrof, säger låntagarna Anette Rasmusson och Elsbieta Szybicka.

Ellen Hoff, Anette Rasmusson och Elsbieta Szybicka är flitiga låntagare på Nöbbelövs bibliotek. De upprörs över nedläggningsförslaget.Bild: Ingemar D Kristiansen
Båda besöker regelbundet Nöbbelövs bibliotek. Den ena för att låna böcker tillsammans med sin dotter som går i förskoleklass, den andra för att låna böcker till sig själv och delta i en bokcirkel.
– De får absolut inte lägga ner vårt bibliotek. Lägg i stället ner Konsthallen, om man nu måste spara pengar, säger Elsbieta Szybicka.
Kultur- och fritidsförvaltningen måste spara sex miljoner kronor nästa år och det är därför som förslaget att lägga ner Järnåkrabiblioteket och biblioteken på Nöbbelöv har dykt upp. Det skulle ge en besparing på drygt 1,3 miljoner kronor. Kvar blir skolbiblioteken i områdena och en bokbuss på Nöbbelöv föreslås som ersättning för det nedlagda biblioteket.
– En bokbuss ersätter inte ett bibliotek som samlingsplats. Man ska också komma ihåg att detta bibliotek ligger långt från Stadsbiblioteket, säger Anette Rasmusson.
I veckanföreslog folkpartisten Gunnar Brådvik att inträde till Konsthallen kan rädda biblioteken. Men att ställa olika kulturformer mot varandra vill inte Anette Rasmusson.
– Nej. Det känns sådär att ta från något och ge till annat. Det här måste lösas på något sätt. Det är viktigt med bibliotek och det känns konstigt att förskolebarnen utesluts från biblioteken, säger hon.
Söderut i staden upprörs Nilstorpsborna. Här finns föreningen Bokstödet som flera gånger tidigare kämpat hårt för att rädda Järnåkrabiblioteket. Nu är det alltså dags igen för låntagarna att mobilisera krafterna.
– Att lägga ner ett bibliotek i en stad som Lund är absurt, ryter Anna Svenson, ny ordförande i föreningen.
– Lund har en budget på över sex miljarder och klarar inte av att hålla ett fint litet bibliotek i gång. Det är horribelt. Man tittar alltid på kulturen när det ska sparas. Men med ett bibliotek får man så oerhört mycket ut av för så lite pengar, fortsätter hon.
Bibliotek,anser Anna Svenson, är heliga platser som måste få vara ifred.
– De är samlingsplatser där du får allt vetande i världen gratis. Det vore därför förfärligt om Järnåkrabiblioteket läggs ner.
Men Klostergårdens bibliotek ligger ju bara en bit bort?
– Biblioteken måste ligga nära. Klostergården ligger en bra bit bort och det finns en stor väg som barn och pensionärer måste ta sig över.
Att ta betaltav Konsthallsbesökare som ett sätt att rädda biblioteken tycker Anna Svenson är en bra idé men inte konstruktiv, anser hon.
– Det innebär bara att man flyttar runt pengarna inom kulturbudgeten. Då är det bättre att se över vad politikernas resor till mässor kostar i förhållande till vad de ger. En jämförelse har gjorts mellan Järnåkrabiblioteket och städningen av Stadsparken efter Valborg. Städningen kostar lika mycket som att driva detta lilla bibliotek, säger hon.

Flera besparingsförslag

Kultur- och fritidsförvaltningen måste spara sex miljoner kronor nästa år såvida inte kommunstyrelsen beslutar att öka förvaltningens budgetramar.
Flera besparingar föreslås, däribland nedläggning av de två stadsdelsbiblioteken, indragning av fyra tjänster inom fritidsverksamheten och en tjänst på Kulturskolan samt uppsägning av avtalet med Delphinenbadet.
Gå till toppen