Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Demonstration mot handelsavtal

Idag hölls en global protestmanifestation mot det omfattande handels- och investeringsavtal som håller på att förhandlas fram mellan EU och USA.

Bild: Elin Fjellman
Idag, lördag, hölls en global protestmanifestation mot det omfattande handels- och investeringsavtal som håller på att förhandlas fram mellan EU och USA. Demonstrationer mot avtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) sker på 500 platser i Europa.
I demonstrationen på Gustav Adolfs torg i Malmömedverkar Miljöpartiet med EU-parlamentarikern Linnea Engström som talare. Arrangörer är Jordens vänner och Nätverket för gemensam välfärd.
Förhandlingarna om det transatlantiska frihandelsavtalet som kan leda till världens största frihandelzon är en brännbar fråga.
Förespråkarna, bland dem Moderaterna , talar om möjligheter till ökad svensk export till USA och ljusa ekonomiska utsikter.
Kritikerna, bland dem Miljöpartiet, varnar för en anpassning av regleringslagstiftningar för att varor inte ska behöva dubbel kvalitetssäkring. De ser också en risk att EU:s hälso- och miljöskyddslagar luckras upp och att den svenska arbetsrätten undermineras.
Inom Socialdemokraterna finns olika uppfattningar och Malmö arbetarekommun har positionerat sig mot avtalet.
EU-parlamentets ledamöter är splittrade i frågan om hur eventuella tvister mellan stater och företag ska lösas. Den 28 maj ska utskottet för internationell handel (Inta) rösta om resolutionen om avtalet, och i juni ska frågan upp i parlamentet.
Gå till toppen