Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Scen

Elektronik och blockflöjt samsas på Kompfest

Kompfest

Palladium i Malmö, 17–18/4.
En festival där tolv nyskrivna kammarmusikverk uruppförs på tolv konserter under två dagar, där man får höra varje stycke två gånger med ett samtal med tonsättaren emellan, och där dessutom både barn och vuxna kan prova på att komponera. Låter det som en bra idé? Det är en mycket bra idé och under fredagen och lördagen genomförs den på Palladium i Malmö. Arrangör är RANK, Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik.
På fredagskvällen kunde man bland annat höra Andrea Tarrodis ”The World of Henri Rousseau” med blockflöjtisten Per Gross och gitarristen Samuel Edvardsson. De fyra satserna utgick från lika många tavlor av den franske målaren Rousseau, varav tre med djungelmotiv. Detta var behaglig och litet lekfull stämningsmusik, men stämningarnas låga intensitet stod i överraskande kontrast till Rousseaus kraftfulla bildspråk.
Här kunde konferencieren, violinisten George Kentros, gärna ha grävt djupare när han samtalade med Tarrodi. Hur ser hon på relationen mellan musik och bildkonst? Nu var samtalet trevligt men inte särskilt upplysande. Att den nutida konstmusikkulturen försöker skaka av sig delar av den extrema intellektualism som den kom att förknippas med vid mitten av 1900-talet är nog klokt, men risken är att man i ivern att ge musiken en lättsam inramning nu går för långt åt motsatt håll.
Tidigare under kvällen framfördes den Berlin-baserade allkonstverksskaparen Marcus Fjellströms ”Klavierbuch #1”, ett verk för piano, elektronik och videoprojektion. Genremässigt anknöt verket till såväl stumfilm och stumfilmspiano som till powerpoint och webbdesign. I denna miljö blandades övertydlighet med gåtfullhet, nostalgi med dystopi och söt prydlighet med ruvande hotfullhet. Fjellström och pianisten Rei Nakamura utförde blandningen med stor känslighet för stämningsvalörer och tajmning.
”Klavierbuch #1” var konst som kittlade det undermedvetna och som både uppmuntrade och drog sig undan det medvetnas försök att tolka. Mycket fängslande!
Gå till toppen