Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Inget åtal mot vakterna på Malmö C

Det blir inget åtal mot ordningsvakterna bakom det våldsamma ingripandet mot två unga pojkar på Malmö C.
”Ordningsvakterna hade rätt att göra det här ingripandet”, säger åklagaren Ulf Hansson.

Det var fredagen den 6 februari som två unga pojkar greps av ordningsvakter på centralstationen i Malmö efter att ha försökt planka till Köpenhamn med ett Öresundståg. Ingripandet blev våldsamt.
Frågan som åklagaren Ulf Hansson haft att ta ställning i drygt två månader är om vakterna var tvungna att bruka så mycket våld för att få styr på situationen eller om de gick över gränsen. Som underlag har han haft ett stort antal förhör och filmer från övervakningskameror.
På måndagen hade han tänkt färdigt.
– Jag har gjort bedömningen att det sammantaget inte finns anledning att anta att brott som hör under allmän åtal förövats. Det vill säga att ordningsvakterna hade rätt att göra det här ingripandet, säger han.
Ett filmklipp, som ett vittne spelade in med sin mobiltelefon, visar hur den ene vakterna sitter gränsle över den yngste av pojkarna (i Sydsvenskan reportageserie kallad Sami) och trycker sin hand över hans mun.
För Sydsvenskan berättade Sami senare att han inte fick luft och att han trodde att han skulle dö. Det var därför han försökte slå sig fri. Men ju mer han kämpade desto våldsammare blev ingripandet. Ett vittne har beskrivit hur vakten vid upprepade tillfällen dunkade Samis huvud mot stengolvet och att det var det som fick hans kompis att börja filma. På det klippet syns hur Sami huvud vid minst ett tillfälle dunsar hårt och ljudligt i stengolvet.
Enligt vaktbolaget ska den våldsamma scenen dock ha föregåtts av att Sami bitit, sparkat och spottat mot vakterna som fått order av polisen att kvarhålla pojkarna.
Varför är just det här ingripandet på rätt sida om lagen?
– Jag gör den bedömningen att de har rätt att använda det våld de använt. Sedan kan man aldrig säga att det är två slag, eller ett tryck, eller två knuffar... Det går liksom inte att säga, utan det är en proportionalitetsbedömning, säger Ulf Hansson.
Bo Petersson är advokat till den av ordningsvakterna som var mest aktiv under ingripandet.
– Min klient blev mycket glad. Han har ju varit anklagad i över två månader och haft en så intensiv massmedial och social storm emot sig att han själv började tro att han gjort fel. Därför var det så klart behagligt för honom att höra att det var ett acceptabelt ingripande som inte gick över några gränser.
Samis juridiska ombud i Danmark, Röda korsets Javid Alam, beskriver åklagarens beslut som ett klassiskt exempel på att det inte finns någon rättsäkerhet för asylsökande i Europa.
– Man kan undra om åklagarmyndigheten hade ansett att ett liknande ingripande mot en svensk nioåring hade varit ok. Förmodligen inte.
– Enligt min uppfattning är det ställt utom allt rimligt tvivel att vakterna gick långt över gränsen för den proportionalitetsprincip som ska föregå maktutövning i en rättstat.
Javid Alam befarar att Ulf Hansson beslut kan få allvarliga konsekvenser.
– När man lägger ner ett sådant här fall skickar man en signal till samhället om att asylsökande är andra klassens människor som inte har samma rättigheter som andra medborgare, säger han.
Detta har hänt:
6 februari: Pojkarna grips på Malmö C under våldsamma former.
9 februari: Sydsvenskan publicerar en film över ingripandet som kommer att visas över tre miljoner gånger.
Polisen uppger först att de inte tänker utreda händelsen men backar när flera privatpersoner anmäler vakterna för misshandel.
Inrikesministern, barnministern, rikspolischefen, Rädda barnens generalsekreterare och BO är några av de som reagerar starkt över filmen.
På nätet sprids rykten om att pojkarna sparkat, spottat och bitit fler personer på centralstationen. Många argumenterar för att pojkarna därför fick precis vad de förtjänade. Sydsvenskan kunde visa att det inte fanns belägg för påståendena.
Pojkarna överlämnas till socialtjänsten men rymmer kort därpå.
Polisen säger att de inte tänker leta aktivt efter dem, men backar efter kritikstorm.
Pojkarna dyker senare upp i Danmark där de tidigare sökt asyl.
13 mars: Svenska poliser och åklagaren Ulf Hansson ska förhöra pojkarna i Köpenhamn. Bara Sami dyker upp. I pausen säger han ”auf wiedersehen” och springer iväg.
Tre dagar senare dyker han och de tre vänner han rest med genom Europa upp i Stockholms drogmiljöer.
När Sydsvenskan hittar honom ger han för första gången sin version av vaktingripandet och vad som ledde honom dit. Han säger bland annat att han kom till Europa för att få ihop pengar så att hans pappa kan opereras.
Sydsvenskan har i en serie reportage berättat och Sami och hans vänner, deras pakt om att alltid hålla ihop och deras dröm om att en dag ta sig till Kanada.
Gå till toppen