Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Känsligt donera märg till syskon

Syskons stamceller är bäst när en patient med blodsjukdom behöver en donation av benmärg.
Men sjukvården tar det alldeles för självklart att en donation mellan syskon är okomplicerad.

Annika M Kisch, doktor på donationsrelationer.Bild: Privat
– Det väcker många känslor hos båda parter som vården är för dålig på att hantera, säger Annika M Kisch som just skrivit en doktorsavhandling om problemet.
Till vardags är hon sjuksköterska på hematologen i Lund. Där genomförs ett fyrtiotal stamcellstransplantationer om året till patienter med leukemi eller andra svåra blodsjukdomar.
Totalt görs runt trehundra transplantioner om året i Sverige.
En tredjedel av donationerna görs av syskon till de ofta livshotande sjuka patienterna. Resten hämtas från det globala nät med drygt tjugo miljoner givare som finns.
– Ett syskon med passande benmärg är bäst som donator. Vården har alltid tagit för givet att syskonet ställer upp. Och att det är odramatiskt för båda. Men så är det inte, säger Annika M Kisch.
För syskon är inte alltid nära. En del kanske inte har talat med varandra på decennier.
Och även om de står nära varandra kan det bli ett virrvarr av känslor – allt från skuldkänslor hos patienten till motstridiga inre viljor hos donatorn.
Samtidigt konstaterar Annika M Kisch i sin avhandling att problematiken minskar i relation till hur nära syskonen står varandra.
I vilket fall kan det bli problem.
– En del tilltänkta donatorer frågar om vi kan garantera att en donation är ofarlig för donatorn. Hittills finns få rapporterade biverkningar av allvarligt slag, men naturligtvis kan vi inte garantera något.
Annika M Kischs slutsats är att vården måste lära sig att hantera donatorer på rätt sätt, både före och efter. Vara uppmärksam på signaler från den tilltänkta donatorn att den faktiskt inte vill. Och kunna hjälpa till att hantera känslorna.
– Ett professionellt förhållningssätt, helt enkelt.
FAKTA
En benmärgsdonation kan utföras både genom att stamceller sugs upp från höftbenen och via blodbehandling då stamceller silas fram i en maskin. Donatorer behövs i stora mängder eftersom det krävs hårfin matchning. Tobiasregistret.se har information.
Gå till toppen