Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Röjningsarbetet fortsätter efter storbranden

Släckningsarbetet efter storbranden på Ragn-Sells i Norra hamnen drar ut på tiden.
Tills polisens tekniker har kunnat utreda brandorsaken närmare rubriceras händelsen som mordbrand.

Film: Braceiller Productions
– Vi är fortfarande ute och röjer i bråtet och pappersbalarna och tar hjälp av en hjullastare, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänst Syd på tisdagsmorgonen.
Ännu under tisdagen brann det i hamnen.Bild: Fritz Schibli
Fem till sex personer har jobbat med släckningsarbetet hela natten. Under förmiddagen fortsätter bevakningen och rester av den brandskadade byggnaden forslas bort. 
– Det föreligger ju en rasrisk och vi kommer att göra en ny riskbedömning för att se om vi ska fortsätta bevakningen, säger Mats Nilsson.
Räddningstjänsten fraktar just nu bort pappersbalar till vattenfyllda containrar där glöden släcks.
– Det rör sig ju om flera ton, så det tar tid att fylla och tömma. Vi kommer att hålla på med släckningsarbetet hela dagen.
Under tisdagsförmiddagen har vinden vänt in mot Malmö vilket förstärker röklukten.
– Vi har fått påringningar från företagen runt omkring att det luktar brandrök, men det beror alltså bara på att vinden vänt. Det är inget vi går ut med en varning om, säger Mats Nilsson.
Släckningsarbetet fortsatte under eftermiddagen.
– Det tuggar på, sakta men säkert, säger Mats Svensson, inre befäl. 
– Det brinner fortfarande bitvis och kommer att göra det i minst några timmar till. I nuläget har vi fyra personer på plats som bevakar platsen. 
När räddningstjänsten har avslutat sitt släckningsarbete kommer polisens tekniker kommer att utreda orsaken till branden vidare. I den anmälan som upprättats inledningsvis rubriceras händelsen som mordbrand.
– Teknikerna kan inte börja sitt arbete förrän området har svalnat och det är säkert och störningsfritt. Det är svårt att säga om det blir senare idag eller imorgon, säger Jimmy Modin, informatör på Skånepolisen.  
Larmet om branden kom strax efter klockan 17 på måndagen, och en svart kraftig rök syntes över stora delar av Malmö.
Branden rasade i en lokal hos återvinningsföretaget som var fylld med flera ton papper och plast. Det fanns även två lastbilar och en personbil i lokalen.
Släckningsarbetet genomfördes av ett 30-tal brandmän från sju stationer. 
Röken är inte giftig, men räddningstjänsten uppmanade ändå Malmöborna att undvika den så gott det gick.
– Ingen rök är nyttig att andas in. Vi uppmanar folk att vara försiktiga, förklarade Måns Krook, inre befäl på Räddningstjänst Syd. 
Vid 21-tiden var det värsta över.
– Vi har det under kontroll, och håller på att avveckla. Men vi får nog stanna här hela natten. Vi sprutar för att hålla elden i schack, med så lite vatten som möjligt, sade Mats Nilsson, inre befäl.
Vid midnatt på måndagen gick ett nytt larm och branden verkade ta ny fart. Lågor syntes tydligt mot natthimlen.
– Men vi har läget under kontroll,  försäkrade Mats Nilsson och förklarade att larmet bara berodde på att man bytte manskap på brandplatsen.  
Orsaken till branden är fortfarande oklar.
Polisens tekniker kommer att utreda vidare när räddningstjänsten har avslutat sitt släckningsarbete.
Gå till toppen